La Vanguardia (Català-1ª edició)

Shinta Rati,

Creadora de l’escola internat alcorànica Al-Fatah per a persones transgèner­e

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet Ima Sanchís*

Tinc 60 anys. Vaig néixer home a Yogyakarta, a Java Central (Indonèsia), on visc. Soc transgèner­e i orfebre. He creat l’única escola islàmica del món dirigida per i per a dones transgèner­e. Ensenyo l’Alcorà a 62 estudiants transgèner­e i preguem, i lluito pels seus drets. Soc musulmana practicant

rò vam poder reobrir gràcies al suport de gent poderosa de l’entorn religiós i social.

Moltes waria viuen al seu centre.

A les waria els costa trobar feina, a tot estirar en troben de ballarins tradiciona­ls, artistes de carrer que viuen de les almoines o treballado­res sexuals.

Expliqui’m la seva pròpia història.

Vaig néixer en un entorn familiar molt musulmà, érem vuit germans, jo soc el tercer i sempre em vaig sentir dona.

Va ser un problema?

No, ho van acceptar des que era petit, sempre jugava amb nines. Als 18 anys ja em vaig vestir com a dona. Però a la majoria de transgèner­es les seves famílies els giren l’esquena i els fan fora de casa.

Mal començamen­t.

No tenen formació ni accés al mercat laboral. Al centre també ensenyem anglès, cuina, arts i oficis, perquè tinguin més habilitats per enfrontar-se a la vida.

Però no se’ls va arribar a considerar semideus?

Els bugis del sud de Sulawesi tenien cinc gèneres, un dels quals, els bissu, eren transgèner­e i considerat­s semideus, els que transmetie­n els missatges de Déu al rei. Avui queden onze bissu, la majoria van ser executades l’any 1965 per musulmans extremiste­s.

Com es financen vostès?

Amb donacions, i també tenim una fundació a Nova York que ens dona suport financer.

Creix l’islamisme fonamental­ista a Indonèsia?

Sí, per això l’Estat ha tancat el principal grup: l’FPI (The Islamic Defenders Front).

Què ha après portant aquest centre?

La situació més emocionant que he viscut és quan després de la peregrinac­ió a la Meca no teníem gens de diners per fer el sacrifici d’una cabra o un búfal com és tradició.

I?

Com que no podíem fer-ho vam decidir llegir l’Alcorà sencer deu vegades i es va obrar el miracle: quan vam finalitzar les oracions, vam rebre una donació i vam poder comprar la cabra.

De què se sent més orgullosa?

De poder ajudar la gent gran que és transgèner­e, de donar-los un funeral i un enterramen­t digne quan moren.

Vostè és molt considerad­a.

I també em sento tremendame­nt orgullosa d’haver canviat la professió de moltes transgèner­es de prostitute­s a perruquere­s, massatgist­es, maquillado­res..., i treure-les del cercle de la pobresa, fins i tot tenim un banc solidari amb préstecs sense interès.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain