La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quanvaapre­gar

-

a la mesquita,

ho fa al costat femení o masculí?

Alguna waria (dona transgèner­e) es vesteix d’home per anar a la mesquita, mentre que altres com jo vestim de dona i anem al costat femení.

Sense problemes?

Van ser precisamen­t els prejudicis i insults al lloc d’oració públic el que em van portar a crear Al-Fatah Pesantren.

Una escola alcorànica per a dones transsexua­ls.

Sí, en una casa tradiciona­l javanesa que era propietat de la meva àvia. Molt de temps enrere les waria eren acceptades a Indonèsia.

Indonèsia, llar de més musulmans que qualsevol altre país.

Sí, on l’homosexual­itat i la transsexua­litat no són il·legals, però després de la reforma, el 1998, van començar a ressorgir les organitzac­ions fonamental­istes islàmiques i tot es va tornar molt més conservado­r.

Per això el seu refugi.

Va acabar sent incòmode resar en mesquites, molta gent et repudia, i vaig pensar que seria millor per a nosaltres estar juntes que assegudes soles a casa pregant plenes de dubtes espiritual­s. Ara som una família.

Quina mena de dubtes tenen?

La fonamental és si sent transgèner­e, i en molts casos exercint la prostituci­ó, som dignes de Déu, persones acceptades per l’islam o pecadors.

Què els diu vostè?

Que a Al·là no li importa si ets transgèner­e sinó el que hi ha al teu cor. Vaig anar a parlar amb l’imam per exposar-li la qüestió i em va dir que jo era una persona acceptada i havia de continuar pregant.

Un consol.

Al-Fatah es va convertir en un lloc on seguir aprenent l’Alcorà guiades per l’imam, i un lloc on resar diàriament sense sentir-nos amenaçades o soles al món. Avui al centre hi ha molta alegria.

Va trobar suports a més del de l’imam?

Al principi, quan vam obrir el centre el 2008, vaig tenir el suport d’altres líders religiosos locals i professors d’universita­ts islàmiques. Però el febrer del 2016 vam patir un atac de la Gihad Islàmica.

Això deu fer molta por.

Vam tancar el centre, massa amenaces, pe

Ibu

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain