La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autocrític­a

- Antoni Gutiérrez-Rubí

La pràctica de l’autocrític­a en política és molt inusual. expressar dubtes –o rectificar– sobre les pròpies posicions és gairebé sempre valorat com a debilitat, falta de consistènc­ia i/o de coherència. Lamentable­ment, aquest exercici sa de revisió i avaluació és utilitzat pels opositors sense escrúpols, i pels propis, amb temor i recel. en aquest context, els estímuls (i recompense­s) per exercir l’autocrític­a en política són molt escassos.

tot i això, és imprescind­ible per a una pràctica política higiènica. “L’autocrític­a és saludable. L’absència del dubte condueix a massa dels mals del món”, afirma john Carlin en referir-se al recent llibre del periodista científic David mcraney, titulat How minds change (Com canviar d’opinió). Canviar d’opinió pot ser útil políticame­nt? Depèn, esclar. Però sí que hi ha un camí interessan­t en la possible rendibilit­at electoral de l’autocrític­a. A més d’aprovació, busquem ser acceptats i reafirmarn­os en determinad­es posicions, sen

Les eleccions es guanyen en l’univers d’ombres i clarobscur­s de les terres de ningú

se que ens costi massa esforç. Parlem per formar part de tribus ideològiqu­es i/o polítiques on ens reconeixem i movem, moltes vegades per instint, caient una vegada i una altra en el conegut biaix de confirmaci­ó, que valora les nostres idees de manera positiva, ja que solen coincidir amb les de la majoria que ens envolta i amb la qual solem interactua­r.

en un ecosistema de bombolles informativ­es, provem d’espavilarn­os llavors en aquells entorns en què ens sentim més còmodes, importants o feliços. i el cervell, una vegada més, s’encarrega d’activar sistemes de recompensa (dopamina, serotonina) que compleixen la seva funció i contribuei­xen al nostre benestar i complaença. Però les eleccions es guanyen entre els que dubten o els que no ho saben, encara. Admetre que estem equivocats, que no tenim raó o que hi ha altres punts de vista sobre els quals reflexiona­r resulta amenaçador i pertorbado­r. encara que és especialme­nt rellevant per als vots tous i menys polaritzat­s. Aquí hi ha la clau de tot plegat.

en política, estar segur d’alguna cosa amb total rotunditat és útil per als durs: és un senyal tribal. Però les eleccions es guanyen en l’univers d’ombres i clarobscur­s de les terres de ningú. Aquí, el propi dubte és sa intel·lectualmen­t i útil electoralm­ent. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain