La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deixadesa i grafitis desllueixe­n l’històric Baluard del Migdia

El grup municipal de Junts denuncia la brutícia i l’incivisme en un lloc ‘simbòlic’ per a Barcelona

- Le l e e

El Baluard del Migdia continua sent víctima de l’incivisme. Fa temps que els veïns i l’oposició del govern municipal denuncien l’estat en què està un dels llocs més emblemàtic­s de Barcelona. Amagat darrere de l’estació de

França i a prop de la parada del metro de la Barcelonet­a, va sobreviure als atacs de les tropes borbònique­s el 1714. El baluard, tot i això, no s’ha salvat del reiterat vandalisme, els grafitis, la porqueria i els rebutjos que han convertit aquest patrimoni històric en un focus de deixadesa, abandoname­nt i brutícia.

En un dels fossats, les ampolles buides, les escombrari­es, els carretons d’anar a comprar, els cartrons i els mobles trencats conviuen amb les restes històrique­s. Hi ha grafitis en gairebé tots els laterals del jaciment, de grans dimensions. L’olor de la porqueria que hi ha s’estén per tot l’espai. “Cada vegada va a pitjor i la pestilènci­a a l’estiu és insofrible. Sembla que hagin desistit de netejar-ho. Les escombrari­es s’acumulen i el baluard té aparença d’abocador”, explica un veí del barri que passeja allunyat del fossat per evitar la fetor.

També són freqüents les denúncies que el lloc s’ha convertit en un espai recurrent per a les persones sense llar que hi viuen o hi dipositen les seves pertinence­s durant el dia. Un home arribat de París assegura que viu als voltants del Baluard del Migdia i aprofita les baranes del recinte per estendre la bugada. “Fa una setmana que soc aquí i s’hi està molt bé. Només tinc problemes amb un altre sensesostr­e que em roba les coses”, explica. A l’altre extrem del recinte monumental, un home dorm a la rampa que dona accés al fossat.

Fa uns mesos, el grup municipal de Junts va reclamar una cura més gran de l’espai històric i va instar l’Ajuntament a prendre-hi cartes. Ahir, gairebé un any i mig després, membres de JxCat van tornar al lloc per denunciar la inacció d’un govern que van qualificar d’“insensible i incompeten­t”. Per això, el portaveu de la formació a Barcelona, Jordi Martí, va exigir “netejar, protegir, dignificar i promociona­r un espai amb una gran càrrega històrica i política ”.

Així mateix, l’oposició va exigir la dimissió del regidor de Memòria Democràtic­a del Consistori, Jordi Rabassa, que també és el regidor del districte de Ciutat Vella, per haver abandonat un espai tan important com aquest de la Muralla del Mar. “Costa de creure que un govern sigui capaç d’ignorar tantes queixes veïnals”, retreia el portaveu.

“Aquest és un exemple més de la deixadesa de la ciutat. La brutícia i l’incivisme són presents en molts altres espais”, continuava Martí. De fet, són diversos els veïns que han denunciat els últims mesos la presència de rebutjos o parets pintades a la muralla romana, la plaça de Ramon Berenguer o els sovintejat­s búnquers del Carmel. A la casuística s’hi afegeixen els problemes que afronten molts d’aquests racons amb els botellots i les aglomeraci­ons a les nits.

Els veïns es queixen de la pudor a la zona durant l’estiu i la presència de més persones sense llar

L’administra­ció titular d’un espai declarat patrimoni històric té l’obligació de preservar-lo. L’Ajuntament ha indicat que al llarg dels últims mesos s’ha treballat en el seu mantenimen­t i que les actuacions es modifiquen segons les necessitat­s de l’espai. “Barcelona és, en general, una ciutat neta. En punts de Ciutat Vella es veu una mica de brutícia algunes vegades, però s’hi actua”, afirmava l’alcaldessa Ada Colau en una entrevista a Betevé aquesta setmana. “Tenim dubtes de si l’alcaldessa realment coneix la seva pròpia ciutat o si menteix per no afrontar els problemes”, replicava Martí.

L’últim baròmetre municipal publicat pel Consistori qualificav­a la insegureta­t i la falta de neteja com els principals problemes de Barcelona, com en les anàlisis anteriors. Martí es va comprometr­e a protegir l’espai si la formació de Junts tornava a l’alcaldia el maig del 2023, que encara no ha concretat si l’exalcalde Xavier Trias en serà el candidat o no. ●

 ?? Barcel nelrela ?? Un sensesostr­e que viu al Baluard del Migdia des de fa una setmana estén la roba en una de les baranes del fossat
Barcel nelrela Un sensesostr­e que viu al Baluard del Migdia des de fa una setmana estén la roba en una de les baranes del fossat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain