La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tretze detinguts en una macroopera­ció contra el tràfic de marihuana

- EatE E lIR t

Una altra prova més de l’enorme problema en què s’ha convertit el cultiu i el tràfic de la marihuana a Catalunya. Una macroopera­ció policial, amb la participac­ió de 300 agents de la Guàrdia Civil, ha servit per desmantell­ar sis plantacion­s amb 2.500 plantes i ramificaci­ons a les quatre demarcacio­ns catalanes (Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona).

L’operació, anomenada Trueno, ha acabat amb la detenció de 13 persones. S’han fet una desena d’escorcolls. L’organitzac­ió criminal, d’origen albanès, s’encarregav­a de supervisar els diferents cultius i el posterior tràfic de marihuana a gran escala. L’operació va confiscar també 22 quilos de cabdells d’aquesta droga, preparats per poder comerciali­tzar la marihuana. El grup tenia més de 50.000 euros en efectiu.

La banda punxava la xarxa elèctrica de manera il·legal per proveir de llum les plantacion­s. La Guàrdia Civil, en coordinaci­ó amb Endesa, va detectar el consum sobredimen­sionat d’electricit­at. La companyia elèctrica calcula que el grup va estafar 330.000 euros en electricit­at, el consum de més de 400 habitatges.

La investigac­ió, en mans del jutjat d’instrucció número 3 de Reus (Baix Camp), és fruit de la feina policial coordinada per la comandànci­a de la Guàrdia Civil de Tarragona, demarcació considerad­a l’epicentre de l’organitzac­ió criminal.

El grup tenia connexions a les quatre províncies i la Guàrdia Civil sospita que distribuïa la marihuana per tot Europa.

Els moviments d’aquesta banda criminal d’origen albanès van ser detectats el novembre del 2021, quan es van identifica­r molts punts de possibles cultius distribuït­s per tot Catalunya. La investigac­ió, laboriosa, ha volgut escapçar el grup.

Tots els cultius de l’organitzac­ió tenien un sistema de vigilància per evitar ser detectats per la policia.

Els 13 detinguts passaran previsible­ment avui a disposició judicial. La investigac­ió continua oberta pels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organitzac­ió criminal i defraudaci­ó de fluid elèctric. També s’investiga un possible delicte de blanqueig de capitals.

Els 300 agents de la Guàrdia Civil es van desplegar durant la matinada d’ahir paral·lelament amb una desena d’escorcolls en diverses poblacions (Reus, Taradell o Cambrils). També van entrar en una nau industrial de Torre Serona (Segrià), convertida en una gran plantació sota cobert. ●

Amb les sis plantacion­s desmantell­ades, el grup ha estafat 330.000 euros en electricit­at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain