La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa no veu creïble l’oferta del PP per desbloquej­ar el Poder Judicial

El principal partit de l’oposició eleva la seva proposta de negociació a Brussel·les

- Carmen del Riego Juan Carlos Merino r e s os i ! i o n s e n "r o n a d e s #$ //

Ni tan sols hi haurà reunió. No és que el Govern espanyol i el Partit Popular no arribin a un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), malgrat que l’òrgan de govern dels jutges porta 1.374 dies amb el mandat caducat –gairebé quatre anys–, és que ja ni s’asseuen a parlar. El PP va enviar una carta al ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, demanant-li una cita per “renovar, regenerar i reformar el Tribunal Constituci­onal i el Consell General del Poder Judicial”, per intentar, tal com al·legava Esteban González Pons, desbloquej­ar la situació.

Bolaños, però, no va creure’s la missiva, i només hi va veure un intent d’“aparentar, de cara a la galeria, que volen renovar el CGPJ”. Si la proposta hagués estat sincera, va replicar, no hauria calgut la carta. El ministre va reclamar serietat, i no pas noves estratègie­s dilatòries i obstruccio­nistes, de què fa anys que acusa el PP, primer Pablo Casado i, des de fa cinc mesos, Alberto Núñez Feijóo. “Si realment volen renovar, em poden trucar i en una tarda renovem”, va concloure Bolaños. I va tornar a rebutjar el llarg catàleg d’“excuses, línies vermelles i condicions” que reitera González Pons a la carta.

Unes condicions que el PP resumeix en una: despolitit­zar el perfil dels candidats. Per això, a més de Bolaños, González Pons va remetre la seva proposta a la vicepresid­enta de la Comissió Europea i al comissari de Justícia de la UE, per deixar constància que el PP compleix les seves recomanaci­ons, i és el Govern central qui les rebutja.

A la carta a Bolaños, el PP hi justifica la iniciativa a través de les paraules del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, durant l’obertura de l’any judicial,

vol, alhora que es renova el CGPJ, mesures de “despolitit­zació” i demana els següents requisits: que no es proposi un jutge en el torn de juristes que no formi part de la llista de les associacio­ns; que siguin els vocals qui elegeixin el president, sense pacte polític; que els jutges que participen en la política no puguin tornar fins al cap de dos anys del seu cessament, i que un càrrec polític no pugui anar al Consell fins que passin cinc anys. Per anar al Suprem s’exigirien 25 anys de servei a la judicatura.

Toni Batllori quan va instar l’Executiu i el principal partit de l’oposició a renovar l’òrgan de govern dels jutges sota amenaça de dimissió. “Al PP compartim la preocupaci­ó enunciada” per Lesmes, hi diu.

El PP no renuncia a reformar la llei perquè siguin els jutges qui elegeixin els jutges, però ho ajorna fins que tingui majoria al Congrés. Un canvi respecte a Casado, que volia una reforma prèvia. El PP accepta fer-ho amb la llei actual, però vol obtenir perfil polític.

Bolaños va mostrar la irritació del Govern central causada per aquest etern joc del ratolí i el gat amb el PP que no troba, ara com ara, cap solució. I va respondre amb només tres paraules: “Compleixi la llei”.

A la Moncloa adverteixe­n que el PP vol mantenir controlat el Poder Judicial amb perfils afins, i que ara instiga el sector conservado­r del CGPJ per bloquejar els nomenament­s pendents de magistrats del Tribunal Constituci­onal. Per això, consideren que Lesmes va fer un “exercici de seny” quan va reclamar que el PP desbloqueg­és la situació. “En un Estat de dret, les lleis es compleixen. Cal centrar-se en qui incompleix la llei”, insisteixe­n, fent referència a Feijóo.

Pel Govern central, la situació és endimoniad­a i provoca desprestig­i a les institucio­ns. Però, malgrat les males expectativ­es, asseguren que confien que Lesmes aconseguei­xi un acord per designar dos magistrats del TC abans que s’acabi el termini, dimarts vinent: “No preveiem cap altre escenari”. ●

“Compleixi la llei”, diu Bolaños a Feijóo, després de criticar que insisteixi a imposar “excuses i condicions”

 ?? Alberto Ruiz / EP ?? El ministre Félix Bolaños, amb la presidenta de La Rioja, Concha Andreu, divendres
Alberto Ruiz / EP El ministre Félix Bolaños, amb la presidenta de La Rioja, Concha Andreu, divendres
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain