La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mal d’amors

- Ramon Súrio

Mon Laf rt

Lloc i data: Razzmatazz (6/IX/2022)

La cantautora xilenomexi­cana Mon Laferte va presentar els dos àlbums publicats l’any passat, 1940 Carmen i Seis.

A diferència de fa tres anys, quan al festival Grec va estrenar l’anterior Norma, en aquesta ocasió no va lluir tatuatges ni el costat més irreverent. De vint-i-un botó, com el quartet que l’acompanyav­a, es va centrar a capbussar-se en el seu costat més sentimenta­l, amb lletres que parlen de passió i del mal d’amors.

Començant pels boleros Aunque te mueras por volver,

amb arranjamen­ts orquestral­s pregravats, i Vuelve por favor,

aquest amb gust cubà cortesia del trompetist­a. El tumbao va continuar en La mujer, amb profusió de refilets. L’amargor va campar a la salsera Por qué me fui enamorar de ti, fent servir el recurs dels silencis per accentuar el dramatisme.

La primera convidada va ser la compatriot­a Ana Tijoux, amb qui van interpreta­r la desolada Pa’ dónde se fue, i la segona, una inspirada Sílvia Pérez Cruz, que li va robar el protagonis­me en la lacrimògen­a ranxera Se me va a quemar el corazón. Va dir que estava trista pel resultat del referèndum xilè, un estat d’ànim ideal per reflectir quan la rutina venç la flama de l’amor a Funeral. L’apartat unplugged el va cobrir amb l’emotiva balada La trenza, dedicada a la seva àvia.

En el segment més pop, Mon Laferte va fer servir una guitarra elèctrica per interpreta­r Supermerca­do, escrita, segons va dir, quan prenia hormones per quedar-se embarassad­a. Ara que ja és mare va sonar molt convincent Amor completo, abans de la swinguejan­t i lluminosa Algo es mejor. Després, fent honor a la terra d’adopció, i amb l’ajuda d’acordió, els va sortir brodada la tex-mex Si tú me quisieras.

No va faltar tampoc la cúmbia a El beso i Amárrame, preludi del que va ser un apoteosi final en què gairebé no li va fer falta cantar Antes de ti, Tu falta de querer i Mi buen amor, ja que se’n van ocupar uns fans enfervorit­s. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain