La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poble que apaivaga l’ànima ferida

Elena Trapé roda a Antist ‘Els encantats’ amb Laia Costa a la recerca d’un refugi emocional

- strid Meseguer

Antist és una petita població de la Vall Fosca amb només tres habitants permanents. Fins a aquest paratge idíl·lic envoltat de natura i un silenci que desconcert­a s’han traslladat Elena Trapé i el seu equip per rodar Els encantats. El tercer llargmetra­tge de la directora catalana després de Blog i Les distàncies explica la història de la Irene, una dona que, després de separar-se, torna al poble de la seva infantesa amb la voluntat de trobar-hi l’anhelat sentiment de seguretat que tenia de petita, quan passava els estius allà i res no era complicat.

La història, protagonit­zada per Laia Costa, acompanyad­a per Pep Cruz, Aina Clotet, Daniel PérezPrada i la debutant Ainara Elejalde –filla de Karra Elejalde–, es desenvolup­a al llarg d’un cap de setmana, el primer que la Irene (Costa) passa també sense la seva filla, de 4 anys.

El guió, elaborat per Trapé amb Miguel Ibáñez Monroy, va sorgir abans de rodar Les distàncies, i “la idea era parlar d’un moment de canvi d’una mare que s’acaba de separar i ha d’assimilar una nova realitat en general i sobretot la separació de la seva filla, que és una cosa que no havia previst i que li genera un dolor que no sap explicar”, assegura la realitzado­ra a La Vanguardia en una pausa del rodatge. Trapé volia centrar-se en la figura dels fills: “Perquè gairebé sempre en una ruptura es tendeix a posar el focus en la parella, i quan hi ha nens pel mig la situació és diferent. Vam partir del concepte que penses que el teu fill viurà coses en què tu no seràs present”.

La casa de la Irene en la ficció pertany als pares d’una amiga de Trapé. Una construcci­ó de pedra i fusta amb un ampli finestral que dirigeix a unes vistes espectacul­ars. “Hi ha una part de la història del poble, de la reconstruc­ció d’aquesta zona, que va quedar abandonada fa anys, i vam trobar que tenia una cosa bonica. De sobte, algú que no sap on és torna a la casa familiar de què guarda bons records. I està molt sola”. Trapé també esmenta la influència d’un llibre de Pere Coll sobre mites i llegendes de la Vall Fosca. “Vam trobar aquests éssers, els encantats, que viuen a les esquerdes de la roca i s’hi han quedat atrapats”. I afegeix que és una pel·lícula “que pot emocionar per la càrrega de la sensació de fracàs, del fet d’afrontar una nova etapa, i també té una mica de comèdia, perquè en els moments més complicats sempre hi ha una cosa absurda que fa riure”. La cineasta volia per al paper una actriu que fos mare, i va ser Isabel Coixet qui li va parlar de Laia Costa. “De seguida que la vaig veure vaig saber que era ella. Estic molt contenta amb la seva feina”.

A l’actriu barcelonin­a, que torna a treballar en una producció espanyola després de l’èxit de Cinco lobitos, en què encarna una mare d’un primer fill, li va arribar el projecte en plena pandèmia. Li va cridar l’atenció “la fugida física que tots vivíem, aquesta cerca d’un lloc que no fos un apartament petit a la ciutat; fugir-ne i ficar-te en un lloc on a priori no t’has plantejat mai viure”. Del seu personatge la va atreure que hi ha, a més a més, “una fugida molt matussera des d’una part emocional que m’interessav­a; els primers tres dies que la Irene està sola, és interessan­t veure els canvis interns”. L’actriu opina que aquesta història seria com “una segona fase” del que explica Cinco lobitos, preselecci­onada per als Oscars. De la Irene afirma que “és molt humana” i viu en un “error constant”. “Es pensa que sap com afrontar una situació que no ha viscut mai. Si sabéssim com gestionar-nos emocionalm­ent no patiríem. Digue’m qui no pateix mai!”, exclama amb un somriure.

Pep Cruz assumeix un personatge inspirat en l’Agustí, l’impulsor real de la reconstruc­ció de totes les cases d’Antist. “Faig com d’avi de la Irene. Tenen una relació d’afecte. La coneix des que era petita, i el preocupa veure-la trista”, diu. El rodatge va engegar el 22 d’agost a Barcelona i una setmana després ja es va traslladar a la Vall Fosca, on seran fins a finals de setembre. Coproduïda per Coming Soon i A Contracorr­iente, Els encantats té prevista l’estrena a la pantalla gran el 2023. ●

“El film parla d’una mare que s’acaba de separar i ha d’assimilar una nova realitat”, diu la directora

 ?? Lucia Faraig ?? Laia Costa i Elena Trapé en una pausa del rodatge
Lucia Faraig Laia Costa i Elena Trapé en una pausa del rodatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain