La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tota una reina

L’espinós camí de Camil·la per guanyar-se el respecte dels britànics

- Mariángel Alcázar

“En reconeixem­ent al seu lleial servei públic des del nostre matrimoni fa 17 anys, Camil·la es converteix en la meva reina consort”. En el seu primer discurs com a rei, Carles III va coronar la seva dona agraint-li la seva “amorosa ajuda”, i es tancava així un temps, de gairebé cinc dècades, en què Camilla Shand, també coneguda com Parker Bowles pel cognom del seu primer marit, ha passat de nòvia a amiga, d’amiga a amant i d’amant a estimada dona.

Camil·la, la dona que va fer trontollar els fonaments de la monarquia britànica, per a molts la malvada que va provocar la desgràcia de la dolça Diana, va rebre de la reina Elisabet II un últim regal quan, en complir 70 anys al tron, conscient ja de la proximitat de la mort, la sobirana britànica va considerar que la dona del seu hereu ja havia purgat prou la seva participac­ió en la desfeta matrimonia­l de Carles i Diana i va demanar expressame­nt que, en el seu moment, fos nomenada reina consort. El moment va arribar dijous i Camil·la passarà a la història amb la corona posada, igual com la resta de les dones de rei que l’han precedit.

Quan es van casar, encara calent el record de Diana, i potser per no ofendre els parents de la princesa morta, es va dir que, quan Carles fos proclamat rei, Camil·la només seria princesa consort, el títol que s’atorga als esposos de reina titular, com va passar amb el marit d’Elisabet II, Felip d’Edimburg.

Els actuals reis Carles i Camil·la, després d’una història d’adulteri i confession­s pujades de to mentre el llavors príncep estava casat amb Diana Spencer, van superar la tràgica mort de la princesa i, després d’oficialitz­ar el seu festeig, es van casar el 9 d’abril del 2005, gairebé vuit anys després de la mort de Diana de Gal·les.

En aquest temps, Camil·la ha estat coneguda com a duquessa de Cornualla, un títol menor que correspon al príncep de Gal·les. El record de la primera dona de Carles i, per tant, princesa de Gal·les mentre va durar el seu matrimoni, va impedir que, després del seu casament, Camil·la fes servir aquest títol, tan vinculat emocionalm­ent a Diana, i malgrat que amb el pas del temps es va anar guanyant el títol de princesa, va acabar donant-li sentit i contingut el de duquessa.

Des del seu casament, Carles i Camil·la s’han mostrat com una parella madura i enamorada, i han demostrat amb els fets que la seva és una unió sòlida, tant en el personal com en l’ins

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain