La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carles III retirarà el plàcet a 18 xampanys?

Morta Elisabet II, el rei pot anul·lar el singular acord amb 800 proveïdors, des d’una formatgeri­a artesana fins a la mostassa Colman

- Londres

Si la formatgeri­a Paxton&Whitfield, artesans des del 1797, manté la seva petita botiga en un carrer tan onerós com el de Jermyn a Londres no és per la seva qualitat. Ni per l’afinat o el fumat celestial d’alguns formatges, britànics en un 70% de l’assortimen­t. Van ser proveïdors oficials d’Elisabet II durant tot el seu regnat.

Molt a prop, al passatge comercial de Princess, una petita botiga de xocolates, imanta: Prestat, “proveïdors de xocolata” de Sa Majestat. Durant dos anys podran mantenir el que resulta un reclam irresistib­le. I si el rei en prefereix d’altres? La Sapna, la dependenta, només parla del que sap.

–Aquests eren els favorits d’Elisabet II: les trufes de menta. L’última comanda, al juliol.

Hauria comprat, de passada, el periodista, unes trufes de menta sense aquest aval? No.

I d’aquí a un altre proveïdor exquisit: la llibreria Hatchards, la més antiga del país, del 1797.

–I la família reial espanyola no té proveïdors oficials?

–No. Em temo que s’embolicari­a...

La pregunta ens la fa en Harry, un dependent de la llibreria, que posseeix els royal warrant d’Elisabet II, el difunt Felip d’Edimburg i l’actual monarca, els escuts dels quals es mostren a l’entrada. No temen, en conseqüènc­ia, perdre aquesta mena de benedicció comercial. Vet aquí una mostra de l’arrelat esperit mercantil britànic: les dues parts guanyen...

Com tot aquí, tradició obliga. Des del segle XV, els monarques han distingit els subministr­adors amb un segell que els permet la millor publicitat del món, la més efectiva i impagable per a la seva reputació i productes: són del gust de la família reial (limitada a tres membres; monarca, consort i hereu).

Fins a 800 empreses o comerços tenen aquest acord, una mena de certificat de qualitat que permet ser “anunciat”, discretame­nt. Entre aquestes, 18 marques de xampany, un nombre que denota la inèrcia del passat i podria ser revisat, com tants altres casos, en funció dels temps, els gustos socials –hi ha carnisseri­es a la llista– o personals de Carles III i el políticame­nt correcte.

La llista té un aspecte inqüestion­able: premia empreses “tradiciona­ls”, amb dècades i fins i tot segles, i reforça un segell propi, generalmen­t molt British, com els automòbils Aston Martin o la mostassa Colman, encara que pertanyi avui a un gegant de l’alimentaci­ó.

La llibreria Hatchards, al 187 de Piccadilly, veïna d’un altre proveïdor il·lustre, la molt turística Fortnum&Mason, reté una atmosfera llibresca excepciona­l i atractiva.

“Això no és un acord comercial tot i que enforteix molt qualsevol marca. Permet promoure valors, bons hàbits com el de la lectura i atreure turistes, que en altres ciutats no visiten llibreries”, indica en Harry, a títol personal, mentre en mostra les cinc plantes, d’allò més atractives.

Cinc personatge­s tenen departamen­t propi: Elisabet II, Winston Churchill, Agatha Christie, Wodehouse i Harry Potter. “Durant anys, hem enviat llibres a Carles III, especialme­nt de jardineria”.

–I els hi cobraven?

–Sí.

-Amb descompte, suposo... –Això ja no ho puc dir. Aquesta mateixa pregunta es planteja als altres comerços que subministr­en a la família reial. La majoria callen i no comenten (Fortnum&Mason, embotida ahir, malgrat –o gràcies– que van cobrir de negre els seus aparadors, un ganxo per als turistes que s’hi fotografia­ven al davant). En d’altres riuen, cosa que equival a admetre que, naturalmen­t, hi ha tracte de favor, cas de Turnbull&Asser, que confeccion­a les camises a mida de Carles III (tenen el seu segell des del 1980). Allà hi va comprar, dijous, a les dues del migdia, una corbata negra, amb presses, el germà de Diana Spencer... ●

Un dependent de Turnbull&Asser somriu a la pregunta de si cobren les camises a mida a Carles III

 ?? Chris J. R
tcliffe / Bloomberg ?? La botiga de queviures Fortnum&Mason, proveïdora de te d’Elisabet II, ha endolat l’aparador
Chris J. R tcliffe / Bloomberg La botiga de queviures Fortnum&Mason, proveïdora de te d’Elisabet II, ha endolat l’aparador
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain