La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ofensiva ucraïnesa sorprèn els russos, que es “reagrupen” a Donetsk

El gran avanç de Kíiv podria afectar les vies de subministr­ament de l’exèrcit rus

- Gonzalo Aragonés . C rre n l

Després d’una potent contraofen­siva ucraïnesa a la regió de Khàrkiv, ahir Rússia va anunciar el “reagrupame­nt” de les seves forces, que es retiren cap a la regió de Donetsk. El Ministeri de Defensa rus va assegurar en un comunicat que aquesta decisió s’ha dut a terme per “aconseguir els objectius de l’operació militar especial”. La primera i exitosa ofensiva ucraïnesa des que es va iniciar el conflicte podria haver trencat les rutes de subministr­ament russes i amenaçava de deixar aïllades les seves tropes.

Moscou no es manifesta sobre l’avanç enemic. Segons la seva versió, les tropes russes desplegade­s a l’est d’Ucraïna han dut a terme maniobres que, a més de posar fora de perill els seus soldats, han infligit un fort dany a l’enemic. “S’ha decidit reagrupar les forces russes desplegade­s a les regions de Balaklia i Izium per reforçar els esforços” a prop de Donetsk, la ciutat més important dels separatist­es prorussos del Donbass. El Ministeri de Defensa va assenyalar que durant els últims tres dies les seves forces armades “han aniquilat més de 2.000 combatents ucraïnesos i estrangers, cent blindats i peces d’artilleria”.

Aquesta declaració va arribar poc després que el Govern d’Ucraïna anunciés grans avanços en la seva contraofen­siva a la província de Khàrkiv, a l’est del país.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar divendres que les seves tropes havien alliberat més de 30 localitats en dues jornades.

Divendres, els mitjans russos van mostrar imatges subministr­ades pel Ministeri de Defensa en què es veien columnes de camions, blindats i artilleria cap a Khàrkiv per “reforçar” les tropes que hi ha desplegade­s. El cap prorús a Khàrkiv, Vitali Gàntxev, va admetre que havien perdut la ciutat de Balàklia. I ahir va recomanar a la població de les àrees en disputa que evacués la zona per salvar la vida.

Les forces ucraïneses ahir van dir que havien entrat a la ciutat de Kúpiansk, a 120 quilòmetre­s al sud-est de Khàrkiv, el nus ferroviari de la qual era clau per a les rutes de subministr­ament de les for

El responsabl­e prorús a la regió de Khàrkiv recomana evacuar la població

ces russes. Al matí, militars ucraïnesos van publicar a les xarxes socials fotografie­s de les tropes amb la bandera ucraïnesa (blava i groga) davant l’Ajuntament. Blogaires russos ahir deien que les tropes de Moscou havien abandonat la localitat. Però el Ministeri de Defensa de Rússia no va confirmar aquesta informació.

Les autoritats ucraïneses no van confirmar immediatam­ent la presa d’Izium. Però Andrí Iermak, cap de l’oficina de Zelenski, va tuitejar l’emoticona del raïm. La paraula izium en rus i ucraïnès significa panses. Les forces russes van conquerir Izium, llavors amb 45.000 habitants, quan van entrar al febrer en territori ucraïnès, i des d’aleshores l’han feta servir com a centre logístic per intentar ocupar des del nord la regió de Donetsk.

Denís Puixilin, cap de l’autoprocla­mada República Popular de Donetsk, ahir va reconèixer en un vídeo que la situació era “difícil” a la ciutat de Liman, a l’est d’Izíum, i també en d’altres localitats “del nord de la República”.

L’avanç ucraïnès també pot arribar a l’altra regió del Donbass, controlada pels separatist­es prorussos, Luhansk. Iermak va publicar l’emoticona d’una guineu, fent referència a Lissitxans­k, l’última ciutat important de la província que van prendre les tropes russes a principis de juliol. ■

 ?? JUAN BARRETO / AFP ?? Restes de la batalla ahir a Balàklia, a la regió de Khàrkiv
JUAN BARRETO / AFP Restes de la batalla ahir a Balàklia, a la regió de Khàrkiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain