La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suècia celebra eleccions amb un lleu avantatge als sondejos per a Andersson

- María-1az López

Suècia afronta aquest diumenge unes disputades eleccions legislativ­es, amb sondejos que donen un lleu avantatge al bloc de quatre partits liderat per la primera ministra socialdemò­crata, Magdalena Andersson, mentre l’oposició conservado­ra –també de quatre partits– l’estalona. L’ajustat escenari es completa amb la possibilit­at que la ultradreta es converteix­i en la segona formació més votada del país.

Els suecs trien a les urnes els 349 escons del Riksdag (Parlament). Segons les últimes enquestes, el bloc d’esquerres actualment al Govern obtindria entre un 49,1% i un 50,1% de vots, davant una forquilla d’entre un 49,2% i un 49,9% que aconseguir­ia el bloc conservado­r, que inclou l’ultradretà Demòcrates de Suècia (SD).

Magdalena Andersson, de 55 anys, primera dona a arribar a la direcció del govern a Suècia, manté una considerab­le popularita­t. Andersson es va convertir en primera ministra el novembre del 2021, després de dimitir el seu predecesso­r i correligio­nari, Stefan Löfven. La mandatària ha conduït un gir històric generat per la invasió russa d’Ucraïna: la sol·licitud d’ingrés del país a l’OTAN, procés encara en curs.

Els socialdemò­crates són al poder des del 2014 i amb l’eslògan electoral “La nostra Suècia pot fer-ho millor”, Andersson demana “quatre anys més”, tornada que l’acompanya en els mítings. Li disputa el càrrec el líder del Partit Moderat, Ulf Kristersso­n, de 58 anys. Aquest partit, fins ara el més votat de l’espectre conservado­r, podria ser superat per l’ultradretà SD.

Suècia entoma ara emergèncie­s semblants a les d’altres països europeus per l’agressió russa: inflació a l’alça i més cost de l’energia. Però a la campanya s’ha parlat molt de delinqüènc­ia i immigració. Andersson promet millorar la qualitat de l’Estat del benestar, potenciar les energies renovables i combatre la criminalit­at. Kristersso­n promet abaixar impostos, millors escoles, més energia nuclear i erradicar la violència de les bandes. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain