La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya, nou horitzó Sis visions de la realitat i el desig de la societat catalana després del procés

- Cristina Sen Julio HurtaEo

Cinc anys després del punt àlgid del procés independen­tista, s’obre un període nou de reflexió sobre les lliçons que es poden extreure d’aquesta experiènci­a històrica i de com Catalunya hauria d’encarar el seu futur. Sis mirades des de diferents àmbits de la societat conviden avui, des d’aquest passat pròxim, a dibuixar, amb tons diversos, nous paisatges polítics i socials.

Andreu Mas-Colell, que va ser conseller d’Economia del 2010 al 2016 en el govern d’Artur Mas, afirma que el principal ensenyamen­t del procés és que Europa no accepta “cap alteració de fronteres externes o internes”, per tant, l’agenda sobiranist­a “no és viable” si es fixa com a objectiu “culminar en la independèn­cia” o la creació d’un nou Estat europeu. L’horitzó, així doncs, es posa molt més enllà de Madrid, en la Unió Europea de fa cinc anys, i en la d’ara.

En això coincideix l’historiado­r, especialis­ta en catalanism­e, Joan Esculies, “per qui la geografia mana”. Catalunya, a l’hora de pensar el seu futur, “ha de saber on és geopolític­ament” i quin paper pot exercir a la Mediterràn­ia i a Europa, assegura.

El medievalis­ta José Enrique Ruiz-Domènec, investigad­or de la cultura mediterràn­ia, destaca, per la seva part, que l’independen­tisme “hauria d’haver entès que no podia anar en direcció contrària a Europa, i hauria d’haver plantejat millor l’envit”, ja que la Unió Europea, recorda, “no estava per la feina” i observava la “pulsió” catalana amb recel creixent.

“Aquesta convulsió no va tenir en compte les veus que reclamaven prudència i, com altres vegades al llarg de la seva història, Catalunya es va deixar portar per la rauxa”, explica Ruiz-Domènec. Un argument que Esculies amplia contraposa­nt el desig d’una part de la societat a una realitat social que s’ha tornat “molt complexa” els últims anys, sobretot després de l’arribada d’una onada d’immigrants procedents d’arreu del món.

“Catalunya és difícilmen­t governable sense tenir en compte aquesta nova immigració”, assegura Esculies, per qui l’independen­tisme va patir un excessiu voluntaris­me. “En l’àmbit social, cal buscar solucions sense anar a l’enfrontame­nt directe quan saps que no pots guanyar”, reitera, i afegeix que si el procés va fracassar no va ser per la resposta de l’Estat espanyol, sinó perquè li faltava la gent necessària perquè culminés. Molts catalans vinculats emocionalm­ent a la vella immigració, tot un sector de la població “que fins aleshores havia estat callat”, es van oposar clarament a la independèn­cia quan va arribar l’octubre del 2017.

Aquests llargs moments convulsos han deixat un pòsit que també convida a la reflexió amb

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain