La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’abstracció programàti­ca quedarà enrere; l’esperit català sempre es regenera

-

una ciutadania no tan implicada en el seguiment del dia a dia de la política. L’arqueòleg Eudald Carbonell, que es declara comunista i independen­tista, considera que el procés s’ha trencat i que s’ha de metabolitz­ar el que ha passat. Cal treballar, explica, perquè la identitat, la identitat catalana, sigui diversitat. No pot desenvolup­arse un projecte en què només una part de la població se sent incumbida, indica, ja que no s’ha d’anar cap a un procés d’homogeneït­zació social, sinó cap allà on la riquesa sigui la diversitat. “Som en aquest moment: hem d’admetre la diversitat”. Una pluralitat que, al seu entendre, Espanya sempre ha negat en la seva relació amb Catalunya.

De la diversitat com a realitat i riquesa, una qüestió que el professor Ruiz-Domènec associa a la vida cosmopolit­a i l’energia creativa de la Barcelona de la transició, en parla tam

El pal d’aquesta bandera fa 17 metres i 14 centímetre­s en memòria de la destrucció de Barcelona sota les tropes de Felip V el 1714; està situada davant del Born Centre Cultural de Barcelona bé Carme Portaceli, directora del Teatre Nacional de Catalunya. La societat s’ha polaritzat, sembla que tot ha de ser blanc o negre, fet que provoca “una ignorància que no ajuda a entendre’s”, analitza la dramaturga.

Per Portaceli, és fonamental recuperar la capacitat i la possibilit­at de debatre, en una referència que va més enllà del debat sobre el procés. I reivindica la ideologia no com una caixa tancada, sinó com una manera de viure i de conviure amb els altres. A Catalunya hi va haver polaritzac­ió, però considera que es va girant full i ara es configura un moment vital en què caminar junts és “anar a millor, conèixer, saber”.

Des de l’àmbit acadèmic, Joan Guàrdia, rector de la Universita­t de Barcelona, reivindica el caràcter identitari d’aquesta Diada cinc anys després de l’1-O. L’Onze de Setembre com a símbol sempre de la identitat nacional, subratlla, però en un camí en què és indispensa­ble un projecte per “repensar el país”.

Guàrdia situa com a referència el Congrés de Cultura Catalana, que va posar als anys setanta “les idees i projectes per construir una identitat nacional de Catalunya”. I proposa un nou congrés de cultura que, allunyat del soroll i el “desori” polític, redefineix­i nous objectius compartits.

Pel que fa a les perspectiv­es de futur davant un “canvi de civilitzac­ió profund” a escala global i després de la “catàstrofe” local del 2017, “que sens dubte ha deixat empremta”, en paraules de Ruiz-Domènec, Catalunya, segons el professor MasColell, hauria de “jugar a fons la carta d’una Europa on es vagin diluint les fronteres” i contribuir a inclinar les majories de govern a Espanya cap al reconeixem­ent del caràcter plurinacio­nal de l’Estat.

En aquest sentit, Esculies recomana, “més enllà dels anhels” d’una part de la societat, ser conscients de “les palanques de què disposa Catalunya per augmentar el seu autogovern”, que és el denominado­r comú entre la majoria de la ciutadania catalana. Optimista, Ruiz-Domènec diu que està segur que “l’esperit català sempre es regenera i hi haurà remuntada”. I recorda que en altres cruïlles històrique­s, com en el pas del segle XIX al XX, Catalunya va saber aprofitar el seu potencial i modernitza­r-se. “L’entotsolam­ent programàti­c quedarà enrere i Catalunya es focalitzar­à més cap al lloc que ocupa a la Mediterràn­ia occidental que no pas cap a l’identitari per retrobar el camí esplèndid que es va iniciar a Barcelona als anys setanta”, conclou.

Mirant la ciutat de Barcelona, aquests calorosos dies vigília de l’11 de setembre, Carme Portaceli parla de la necessitat de recuperar la frescor. ●

La principal lliçó del procés és que la UE no accepta cap alteració de fronteres

an/N/ORMEIA exn/NMeller

Catalunya ha de saber on és en termes geopolític­s i el seu paper al Mediterran­i

HRME/rRId/r

Cal recuperar la capacitat i la possibilit­at de debatre; caminar plegats és anar a millor

DRrenE/rI del TeIEre NInR/NIl

HRME/rRId/r

És necessari un nou Congrés de Cultura Catalana que repensi els objectius del país

RenE/r de lI UB

La identitat catalana ha de ser diversa perquè tota la societat s’hi senti incumbida

Prqueòleg

 ?? Barcel nelrela ?? Carme Portaceli
J.E. Ruiz-Domènec
Joan Guàrdia
Eudald Carbonell
La senyera
Barcel nelrela Carme Portaceli J.E. Ruiz-Domènec Joan Guàrdia Eudald Carbonell La senyera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain