La Vanguardia (Català-1ª edició)

El procés ha reduït l’electorat nacionalis­ta al nivell del 1980

El percentatg­e d’electors nacionalis­tes el 2021 i que ara aposten per la independèn­cia supera en només un punt el de fa quatre dècades

-

perdut gairebé 12 punts respecte al seu sostre del 2017.

Aquell any, 37 de cada 100 catalans més grans de 18 anys van donar suport a opcions secessioni­stes. Quatre anys després, aquest percentatg­e va caure per sota d’un 26%.

Tot i això, el més rellevant de l’evolució històrica del vot nacionalis­ta –ara explícitam­ent independen­tista– és la comparació amb el seu punt de partida a la Catalunya actual: les eleccions autonòmiqu­es del 1980. Quatre dècades després d’aquests comicis, el vot nacionalis­ta amb prou feines s’ha mogut. El 1980 sumava una mica menys d’un 25% del cens, i el 2021 es va quedar per sota d’un 26%. I aquesta taxa suposa set punts menys si la comparació es fa amb els comicis del 2012, punt d’arrencada del procés.

El problema de l’independen­tisme és que aquest estancamen­t es converteix fins i tot en un lleu retrocés en els seus feus més compactes. Al compàs de la radicalitz­ació secessioni­sta, el vot nacionalis­ta va passar d’un 37% del cens el 1980 en localitats com Igualada, Valls o Tàrrega, a acostar-se a un 50% en els comicis del 2012, i fins i tot a superar aquesta cota en les tenses eleccions del 2017. I en altres capitals de comarca, com Figueres, Vic o Vilafranca, el creixement del sufragi nacionalis­ta a través de la seva metamorfos­i independen­tista va oscil·lar entre deu i 20 punts.

La capital de l’Alt Penedès, per exemple, va passar de reunir una mica més d’un 29% de sufragi nacionalis­ta fa quatre dècades a vorejar un 50% el 2017. I a Tàrrega, les paperetes de signe independen­tista van arribar a un 56% fa gairebé cinc anys, mentre que a

Vic se situaven en un 61%, una majoria inapel·lable. Tot i això d’aquesta flamarada secessioni­sta avui només sembla que en queden cendres a la també anomenada “Catalunya catalana”. Les pèrdues entre els comicis del 2017 i la cita del 2021 oscil·len entre 12 i 20 punts.

El resultat d’aquesta contracció és que, per exemple, a Figueres el vot nacionalis­ta les últimes autonòmiqu­es va quedar gairebé tres punts per sota del que es va registrar el 1980. I un descens semblant es va veure a Valls, mentre que a Igualada el sufragi d’aquest signe es quedava pràcticame­nt igual que fa quatre dècades.

Vilafranca ofereix un balanç més lluminós per a l’independen­tisme, ja que el vot nacionalis­ta ha crescut gairebé set punts des del 1980. Però, tot i així, només suposa un 36% del cens.

I encara que el sufragi nacionalis­ta a Manresa o Tàrrega hagi millorat una mica més d’un punt respecte als comicis de fa quatre dècades, el suport en termes de vot sobre cens ha caigut actualment per sota d’un 40%. Fins i tot feus imbatibles del nacionalis­me, com Vic o Olot, van registrar a la cita del 2021 percentatg­es de suport al vot d’aquest signe per sota d’un 45% (i d’un 40% a la capital de la Garrotxa), idèntics als del 1980.

Però si aquestes xifres es registren als territoris que suposen els “contrafort­s” del secessioni­sme, l’evolució en les àrees metropolit­anes és demolidora per a l’aspiració independen­tista. El suport a l’independen­tisme va arribar o fins i tot va superar el llistó d’un 20% en els comicis del 2017 en localitats com Badalona, l’Hospitalet o Sant Boi.

Però va tornar a caure a percentatg­es fins i tot per sota d’un 15% en els comicis del 2021. I aquestes xifres signifique­n que a la Catalunya amb més pes demogràfic, el nucli dur del nacionalis­me amb prou feines s’ha mogut respecte al 1980: un punt més a Badalona, Cornellà o Sant Boi, i menys d’un punt a l’Hospitalet o Santa Coloma. I en el cas de Barcelona capital, menys de dos punts. Unes magnituds que posen molt difícil una majoria secessioni­sta en una teòrica consulta. ●

El vot nacionalis­ta ha retrocedit des del 1980 a la Catalunya interior i s’ha estancat a la metropolit­ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain