La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya, “objectiu permanent” gihadista

Segons la Fiscalia, l’amenaça “més plausible” és l’atac d’un actor solitari, espontani i poc previsible

- Joaquín Vera Carlota guindal

Espanya continua sent “un objectiu permanent” de l’amenaça gihadista. I, ara per ara, “l’amenaça més plausible” és l’atac d’“actors solitaris” prou radicalitz­ats, amb una actuació que pot ser tan espontània com “poc previsible”. Aquest és l’escenari en matèria terrorista que dibuixa la Fiscalia General de l’Estat, on un 30% de les diligèncie­s fetes l’any passat van tenir a veure amb el terrorisme: 97 relacionad­es amb el gihadisme i 41 sobre ETA.

L’anàlisi de les operacions contra terroriste­s fetes per les forces i cossos de seguretat de l’Estat durant el 2021 serveixen al ministeri públic per confirmar que l’amenaça gihadista “persisteix” a Espanya. “Espanya és un objectiu permanent de l’amenaça gihadista, tant en un sentit ampli, com a membre de la comunitat internacio­nal occidental, com en un sentit concret, per la confluènci­a de les seves particular­itats històrique­s, socials i geogràfiqu­es, agreujat pel significat d’Al-Andalus a l’imaginari gihadista”, desenvolup­a la memòria anual de la Fiscalia.

El ministeri públic parteix d’una operació feta a Catalunya per posar en relleu l’alerta. Un individu liderava sota diversos àlies una cèl·lula terrorista a Barcelona, a què es van unir dos acòlits més amb funcions ben diferencia­des: mentre un s’encarregav­a de la formació i d’estar en contacte amb l’Estat Islàmic, l’altre s’ocupava d’identifica­r els objectius.

Aquesta cèl·lula “estava en disposició d’actuar”, abans de ser desarticul­ada. S’havien format –de manera teòrica– en els postulats del salafisme gihadista més radical i –de manera pràctica– en l’elaboració d’explosius i el maneig d’una altra mena d’armes. Els presumptes terroriste­s també havien començat el procés per proveir-se de l’armament necessari per perpetrar l’atemptat a la capital.

Fonts de la lluita antiterror­ista confirmen que els esforços se centren, ara com ara, en la prevenció de processos de captació, adoctrinam­ent i radicalitz­ació. Per a la consecució, com deixa plasmat el ministeri públic, “el binomi de seguretat” nacional i internacio­nal és fonamental. Fora de les nostres fronteres, el focus és, “sens dubte” –segons les mateixes fonts–, a la regió magribina del Sahel. Un terreny de lluites entre diferents grups terroriste­s per encapçalar el moviment gihadista. En aquest context s’enquadren un dels últims moviments a la cúpula de la Policia Nacional, amb què es va enviar el màxim expert en Estrangeri­a al Marroc per continuar avançant en la lluita contra el terrorisme prop del país veí, una vegada tancada la crisi diplomàtic­a.

Fora del terrorisme islamista,

El ministeri públic posa al centre la regió magribina del Sahel, terreny de lluites terroriste­s

la Fiscalia General de l’Estat assegura que té constància de la presència de dos espanyols a l’est d’Ucraïna i de quatre compatriot­es més integrats com a combatents a les milícies i grups paramilita­rs a les zones del Kurdistan iraquià, on durant els últims anys s’han identifica­t al voltant de mig centenar de nacionals. Pel que fa al perfil dels desplaçats, el ministeri públic apunta que es poden emmarcar en diferents adscripcio­ns ideològiqu­es: “Des d’extrema dreta a anarquiste­s, sense oblidar els que troben com a motivació una manera d’escapar de la seva vida anterior”. ●

 ?? LV ?? Un moment de l’operació policial contra el gihadisme a l’octubre a Barcelona i Madrid
LV Un moment de l’operació policial contra el gihadisme a l’octubre a Barcelona i Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain