La Vanguardia (Català-1ª edició)

I l’MI6 es va posar en guàrdia

- Màrius Carol

La mort d’Elisabet II ha permès recordar la seva única estada a Barcelona, el 21 d’octubre del 1988. Jo havia començat a treballar a La Vanguardia sis mesos abans i la direcció em va acreditar per cobrir la jornada. I la visita va començar amb certa tensió, com ha recordat a El Món a RAC1 Carles Fabró, que estava en l’operatiu de seguretat, atès que només trepitjar el Barri Gòtic es va sentir un fort terrabasta­ll als voltants, fet que va fer que l’MI6 britànic es posés en guàrdia.

Els petards els havien llançat membres de la Crida, entre els quals Jordi Sànchez (JxC) i Carles Riera (CUP), com han reconegut aquests dies. No era la primera vegada que aquesta organitzac­ió independen­tista llançava coets com a protesta en una visita del rei. Però en aquest cas la convidada era la reina d’Anglaterra i el 1988 estava sent un dels anys més durs de la lluita contra l’IRA. Així doncs, la seguretat britànica es va posar en guàrdia, per més que els Mossos la intentessi­n tranquil·litzar. A més, aquesta organitzac­ió terrorista d’Irlanda del Nord havia ampliat la frontera dels seus atemptats més enllà del territori britànic i havia matat tres soldats anglesos destacats a l’RFA al sud dels Països Baixos. D’això tracta la minisèrie The Spectacula­r (Filmin). Aquell mateix any, tres membres de l’IRA van ser massacrats a Gibraltar mentre preparaven un espectacul­ar atemptat.

La protesta no va anar a més i la reina va arribar al Palau de la Generalita­t amb el seu vestit fúcsia a joc amb el seu barret, però mirant de reüll per si tot estava en ordre després de la recepció petardista. A la sortida del Museu Picasso, que la reina va voler veure per exprés desig, Joan Carles de Borbó va saltar del cotxe i se’n va anar a comprar una bossa de carquinyol­is a la pastisseri­a Brunells com a acte de normalitat.

Els últims anys les visites d’Estat dels mandataris estrangers han deixat d’incloure Catalunya en els seus programes, fet que ens hauria de fer reflexiona­r sobre com gestionar l’activisme i sobre el missatge que donem amb les nostres picabarall­es. És possible que el món ens hagi mirat, com deia la propaganda independen­tista fa cinc anys, el problema és que potser no els ha agradat el que han vist. ●

La Crida va rebre amb petards la reina d’Anglaterra en la seva única visita a Barcelona

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain