La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escalada insostenib­le del gas natural

-

És urgent que els governs europeus adoptin mesures per combatre la inflació. Per més que el Banc Central Europeu apugi els tipus d’interès difícilmen­t aconseguir­à que abaixin els preus del gas natural. Cal estudiar alternativ­es, per tant, per frenar l’impacte dels costos de l’energia en el conjunt de productes i serveis. En aquest sentit, els ministres d’Energia europeus, en la reunió extraordin­ària de divendres, van plantejar la necessitat de prendre decisions de manera urgent per frenar l’escalada alcista de les factures de gas i electricit­at.

Entre les diverses propostes que es van fer figura la d’establir un topall als preus d’importació de gas natural. Aquesta seria la solució ideal per frenar la inflació que genera el creixentme­nt elevat cost d’aquest combustibl­e, que ha assolit nivells estratosfè­rics i que encara podrien ser més grans si Rússia tanca l’aixeta dels seus subministr­aments aquest hivern. El gran risc de la mesura, com va advertir la comissària d’Energia, Kadri Simson, és que els proveïdors internacio­nals girin l’esquena a la UE, prioritzin altres mercats i es posi en risc la seguretat del subministr­ament.

Des de Catalunya, la patronal Foment del Treball, en la mateixa línia, ha demanat a Brussel·les que es canviï el sistema Title Transfer Facility (TTF) per fixar el preu del gas natural, ja que no representa el conjunt del mercat mundial, així com que articuli mecanismes per evitar l’especulaci­ó.

La majoria de mesures proposades al Consell de Ministres d’Energia de la UE van encaminade­s a intentar corregir les disfuncion­s del mercat europeu d’electricit­at, ja denunciade­s per Espanya, per evitar que el preu de l’energia més cara –el gas natural, en el cas actual– sigui la referència per al càlcul del cost final del quilowatt/hora.

Com a alternativ­a a fixar topalls al preu del gas natural en el càlcul de la tarifa elèctrica, com ja fan Espanya i Portugal, els ministres d’Energia es plantegen també gravar els beneficis caiguts del cel que obtenen les companyies elèctrique­s venent l’energia renovable i la nuclear a preus molt superiors als dels seus costos de producció. La recaptació obtinguda es tornaria, d’alguna manera, als consumidor­s en forma de tarifes més baixes.

Els ministres d’Energia europeus, encara que no van prendre cap decisió concreta, es van mostrar oberts a adoptar mesures sense precedents per a una situació, com l’actual, que tampoc no té precedents. El difícil serà que es posin d’acord, ja que cada país té una estructura energètica diferent. En qualsevol cas, l’important és que, facin el que facin, ho facin ràpid i sigui veritablem­ent efectiu. ●

Els ministres d’Energia de la UE estudien mesures per frenar els preus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain