La Vanguardia (Català-1ª edició)

Galadriel ha mort

- Glòria Serra

Tolkien, l’autor d’El senyor dels anells, va escriure marcat pel trauma i la nostàlgia. El trauma de ser soldat a la Primera Guerra Mundial i la nostàlgia per la Gran Bretanya mítica que molts dels seus ciutadans encara porten al cor: la terra verda de turons civilitzat­s, on viure tranquil lluny de l’horror, les màquines i la modernitat de fora però on els homes petits que són els hòbbits poden, si cal, sacrificar-se per lluitar contra el mal.

El 1972, la reina Elisabet II va imposar a Tolkien la distinció de comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic. Durant els deu anys que va trigar a escriure la seva obra magna, no sé en quina mesura es va inspirar en la monarca per a Galadriel, la reina dels elfs. És una reina jove, bella, implacable però compassiva si cal. Justament la imatge enèrgica que es començava a bastir Elisabet II en el moment en què es publica la trilogia fantàstica. Si la comarca de Tolkien hagués de tenir una reina, sens dubte seria Elisabet II: encarna la dignitat, la laboriosit­at, la decència i l’estoïcisme britànic, tan apreciat. I crec que una part important de l’èxit al referèndum del Brexit dels que volien trencar amb Europa va ser pels vots dels que enyoren aquest ideal, aquesta Anglaterra mítica on les coses són com cal, com sempre han estat.

Per descomptat es tracta d’una fantasia, com els llibres de Tolkien. La Gran Bretanya va donar al món els estris de la revolució industrial que van embrutir i contaminar el seu estimat paisatge i que van reduir el britànic mitjà a un engranatge esclafat per la injustícia i la malaltia als suburbis de les grans ciutats, tal com fa el mag Saruman des d’Isengard, la torre on amaga la seva supèrbia i complicita­t amb Sauron, i que podria situar-se tranquil·lament al Manchester de mitjans del segle XIX.

Elisabet II ha mort, i els britànics han perdut un dels seus últims ideals, una icona bastida quan el periodista era callat i respectuós i no existien ni xarxes socials ni globalitza­ció que busquessin les pessigolle­s a la reina. Mentre el seu vaixell surt de les Rades Grises, el país s’acara al vertigen de mirar-se al mirall i veure que les coves de crueltat i pobresa de Mórdor han colonitzat la comarca. ●

Si la comarca de Tolkien hagués de tenir una reina, sens dubte seria Elisabet II

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain