La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tardor de la democràcia

- Ramon Rovira

El món s’aboca a tres mesos d’infart. Com si no n’hi hagués prou amb la guerra a Ucraïna i les derives energètiqu­es i econòmique­s, un ventall de cites electorals determinar­à el rumb dels actors principals del planeta.

Al Regne Unit acaben de rellevar l’histriònic Johnson per la thatcheria­na Truss, una conversa al Brexit que promet retallar impostos com a oferta principal. Aquest cap de setmana la socialdemo­cràcia es juga la continuïta­t de Magdalena Andersson a Suècia. El dia 25, la ultradreta­na antiimmigr­ació Giorgia Meloni té tots els números per guanyar els comicis a Itàlia, i a Israel l’1 de novembre votaran per cinquena vegada en tres anys a la recerca d’un Parlament estable. A Xile, l’esquerrà Gabriel Boric ha perdut el referèndum constituci­onal, i al Brasil, Bolsonaro i Lula da Silva s’enfrontara­n el 2 d’octubre en un duel incert.

Però els plats forts del trimestre se serviran a la Xina i als Estats Units. D’aquí un mes, el congrés del Partit Comunista xinès entronitza­rà Xi Jinping a un tercer mandat inaudit. El príncep roig compartirà olimp amb Mao, el Gran Timoner que va convertir el gegant asiàtic en un camp de concentrac­ió comunista i que ara s’encamina a ser la primera potència econòmica mundial. Això sí, sense renunciar a la dictadura i aprofitant els estralls del coronaviru­s per justificar la frenada econòmica i llimar les escasses llibertats. Als Estats Units, el dimarts 8 de novembre es renovaran la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat. Però a part del poder parlamenta­ri hi ha en joc el futur d’una república escindida en dues meitats i que, segons els malastrucs, es dirigeix irremissib­lement cap a la guerra civil. El corrent patrocinat pel sàtrapa Donald Trump ha enfangat tant el terreny polític que sembla impossible disputar unes eleccions respectant les regles del joc net.

El comú denominado­r de la majoria d’aquestes conteses electorals és l’ascens de les idees reaccionàr­ies i populistes i, per tant, de les retallades en els avenços socials i els drets. En definitiva, l’enterramen­t de la democràcia i les llibertats. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain