La Vanguardia (Català-1ª edició)

La renúncia silenciosa

- Llucia Ramis

Han vist que hipotecar les vacances, fer hores extres no remunerade­s, emportarse feina a casa i donar-ho tot per l’empresa no garanteix ni un salari digne, ni un contracte fix, ni un acomiadame­nt en condicions (que, a més, pot donar-se en qualsevol moment, per més temps i esforç que hagin dedicat a la feina). De manera que es limiten a fer estrictame­nt el que està estipulat en el contracte, i des de tiktok animen altres joves a seguir l’exemple. estan desencanta­ts, són escèptics amb un sistema que no premia el bon empleat i la tasca ben feta, sinó que cerca abaratir costos i rebaixar sous. i que, davant la seva renúncia silenciosa ( quiet quitting, en diuen), els retraurà una manca d’ambició i de compromís.

el “preferiria no fer-ho” bartlebià no és nou. Però probableme­nt s’ha accentuat com a efecte de la precarieta­t estructura­l, també entre els privilegia­ts que es poden permetre segons quines actituds. el discurs de la vocació i el vincle, de dedicar-te a allò que t’agrada perquè et passaràs la vida desvivint-t’hi (el verb desviure és exacte), només funciona amb una base sòlida sobre la qual sostenir-se. Si no, el mareig i l’angoixa de la inestabili­tat, i la sensació de ser explotat, provocaran desconfian­ça. i ningú no aposta per allò en què no creu. Al llit de mort, ningú no pensa “Hauria d’haver treballat més”.

Potser sí per les idees, per les conviccion­s polítiques, per amor. Però tot això també forma part ara de la precaritza­ció. Precari vol dir que no ofereix garanties de durada o que no disposa de prou mitjans. i en la situació actual, en què impera la incertesa, és aplicable a gairebé qualsevol cosa, perquè tot ha estat buidat de contingut, portat al seu aspecte més superficia­l, amb una obsolescèn­cia no programada sempre imminent.

el desengany genera immobilism­e; transmet que no hi ha res a fer perquè d’altres s’aprofitara­n del teu afany i l’instrument­alitzaran sense donar-te res a canvi. La renúncia silenciosa tendeix a confondre esforç amb sacrifici. O en tot cas, així és com ho interprete­n els qui varen exercir la cultura del treball entès en un sentit ampli: pencar de valent per aconseguir les coses. encara que disfressad­a de tot el contrari, la renúncia silenciosa és una forma de resignació; de rendició, fins i tot, arran d’una manca d’il·lusió. ●

El discurs de la vocació i el vincle només funciona amb una base sòlida

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain