La Vanguardia (Català-1ª edició)

La demanda de beques menjador es dispara i podria pujar més a la tardor

● Alguns consells comarcals, que en gestionen les sol·licituds, han tingut increments d’un 9% ● Al del Vallès Occidental s’hi acumula un augment d’un 43% els últims cinc anys ● La inflació, que supera el 10%, seria una de les explicacio­ns d’aquest fenomen

-

Les previsions econòmique­s per a aquesta tardor, gens encoratjad­ores, prometen tensar encara més les butxaques de moltes famílies que ja estan passant dificultat­s. En aquest sentit, les administra­cions preveuen que es disparin les peticions d’algunes beques, com les de menjador, que durant l’inici de curs ja han augmentat de manera significat­iva. En alguns punts, com al Vallès Occidental, la demanda ha crescut un 9% respecte a l’any anterior. Però si s’analitzen els últims cinc anys, l’increment és d'un 43,3%, segons xifres del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

A Catalunya són els consells comarcals (o el Consorci d’Educació de Barcelona, en el cas dels alumnes escolaritz­ats en centres de la capital catalana) les institucio­ns que gestionen aquests ajuts, els fons dels quals provenen de la Generalita­t. Tant el del Vallès Occidental com el del Baix Llobregat (dos dels que compten amb més consellers pel percentatg­e de població que aglutinen) confirmen l’augment, aquest curs, de la demanda d’aquest tipus de beca. També el confirmen des del Consorci. Però no és cap novetat, subratllen. Al Vallès Occidental, per exemple, han passat de 18.603 sol·licituds el 2017 a 26.658 aquest any. Passa una cosa semblant al Baix Llobregat.

És l’alumnat de P3 fins a 4t de l’ESO escolaritz­at en centres públics i concertats de famílies amb ingressos per sota dels llindars establerts a la convocatòr­ia (vegeu-ne la informació complement­ària) qui pot sol·licitar l’ajuda individual de menjador a través del centre educatiu.

S’atorguen dues modalitats d’ajuda, que cobreix el dinar i l’atenció directa a l’alumnat durant el temps de la prestació del servei de menjador i els períodes de temps anteriors i posteriors. Una, l’ordinària i majoritàri­a, cobreix un 70% del cost del menjador escolar, que ascendeix a 6,54 euros per alumne i dia, preu que fixa el Departamen­t d’Educació; l’altra, l’extraordin­ària i minoritàri­a, en cobreix un 100%. Obte

Membres de l’Administra­ció demanen requisits més flexibles perquè més famílies se’n beneficiïn

nir l’última no és fàcil. “Hi ha d’haver un informe dels serveis socials que garanteixi una situació de vulnerabil­itat. El llindar és molt baix”, explica a La Vanguardia Jordi Gil, vicepresid­ent i conseller d’Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Gil explica que la despesa per aquest concepte al seu consell comarcal ja és d’uns 10 milions d’euros, i preveu que “a la tardor la tendència s’incrementa­rà, hi haurà, per exemple, persones que tenen un 70% de la beca i que per motius econòmics i socials se’ls haurà d’autoritzar el 100%”. Cal tenir en compte que la petica menjador hi puguin optar durant tres dies a la setmana i els dos restants hagin d’anar a dinar a casa”, afegeix. “Què han de fer les famílies, portar els nens al menjador dilluns, dimecres i divendres? I la resta de dies, què?”, es pregunta.

Giménez defensa que el sistema de beques de la Generalita­t funciona, de manera implícita, “perquè saben que els ajuntament­s també aportaran diners per a beques menjador que acabaran complement­ant els ajuts que rebran la majoria de famílies d’un 70%”. Però esclar, això té un cost no pas petit per als consistori­s.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental en posa un exemple. Explica que l’Ajuntament de Rubí potser gasta anualment un milió d’euros per a aquesta partida. “Són moltíssims diners”, esgrimeix.

Al Baix Llobregat, la situació és semblant. Molts consistori­s ofereixen la mateixa ajuda, explica Jordi Gil, que a més de vicepresid­ent del consell comarcal també és regidor de Sant Vicenç dels Horts. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain