La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rodalies: el clixé i la realitat

TRIBUNA

- Isaías Táboas President de Renfe

S’atribueix a Randolph Hearst, l’editor de diaris estatunide­nc que va ser precursor de la premsa sensaciona­lista, la frase “que la realitat no t’espatlli un bon titular”. Em va venir al cap aquesta idea fa uns dies quan vaig llegir un teletip d’una agència catalana de notícies que es feia ressò del darrer Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t, en què es preguntava als ciutadans la seva valoració sobre diversos serveis públics.

El teletip deia, literalmen­t, “crida l’atenció que els usuaris habituals de Renfe posin una nota de notable (7,7) al seu grau de satisfacci­ó amb el servei”. Caram!, què li cridava l’atenció a l’agència? Potser va ser que la valoració dels usuaris sobre el servei de Rodalies és més alta que la que fan els ciutadans, al mateix Òmnibus, sobre serveis com la salut pública (7,3) o els Mossos d’Esquadra (7). Com era possible, es preguntava qui va redactar el teletip, que els usuaris qualifiqui­n de notable un servei que se sol qualificar de desastrós cada cop que es pot.

I vaig tornar a tenir la mateixa sensació divendres quan vaig sentir el conseller Puigneró carregant sobre Renfe la responsabi­litat per l’incident que va impossibil­itar circular no només als nostres trens, i als d’altres tres companyies ferroviàri­es. Una incidència, per tant, de la qual els serveis de Rodalies van ser els afectats, no responsabl­es!, cosa que el conseller sabia perfectame­nt.

Aprofito aquesta tribuna per demanar disculpes a les desenes de milers de ciutadans que es van veure afectats per l’incident perquè ens sentim molt compromeso­s amb els nostres viatgers, sabem que necessiten el tren i comprenem el seu enuig quan no podem donar-los el servei que mereixen.

Entenc que les dades del CEO hagin significat una sorpresa per a moltes persones que tenen una imatge del servei adquirida bàsicament a través d’algun mitjà de comunicaci­ó al servei de l’estratègia política d’aquells que aprofiten qualsevol circumstàn­cia per desacredit­ar els serveis de Rodalies operats per Renfe, perquè creuen que així desprestig­ien i erosionen la presència de l’Estat a Catalunya. Això, al cap i a la fi, és l’únic que els interessa.

Soc conscient que els serveis de Rodalies tenen encara molt marge de millora i que obtenen dels ciutadans una valoració lleugerame­nt inferior a la del metro o a la dels serveis d’FGC; tot i que en aquests les complexita­ts de la seva explotació son tan diferents que no es poden comparar, cosa que sap qualsevol coneixedor del sistema de transport.

És cert que hi ha hagut un dèficit d’inversió durant anys, especialme­nt en mantenimen­t d’infraestru­ctura, i també en renovar la flota de trens, però també és cert que estan en marxa, des que va arribar al Govern el president Sánchez, moltes actuacions de millora a través del Pla de Rodalies posat en marxa pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), Adif i Renfe i que tan eficaçment coordina Pere Macias.

Una millora que, principalm­ent, significa obres; cosa que representa molèsties per als usuaris. Per això té, a parer meu, més valor aquest 7,7 que els usuaris donen a Rodalies, ja que l’enquesta del CEO es va realitzar durant el mes de maig, quan s’estava treballant en el soterramen­t de Sant Feliu, en la millora de l’accessibil­itat a Molins de Rei i, per actuacions per desenvolup­ar el Corredor Mediterran­i, se circula per via única entre Castellbis­bal i Martorell. Aquestes tres actuacions, que afecten l’R1 i l’R4, signifique­n el 60% dels usuaris de Rodalies.

El cert és que, amb les dades a la mà, Rodalies de Catalunya no pot ser considerat un servei tercermund­ista com he llegit. M’atreveixo a dir que es troba entre els millors serveis de rodalia d’Europa. Quan comparem els serveis de Rodalies amb els de rodalia d’altres ciutats europees, veiem que, amb dades del 2019, la puntualita­t a Barcelona (amb el seu 93%) va ser superior a la de Londres (89%), Brussel·les (89%), Dublín (92%), Oslo (91%), Roma (90%), Milà (85%), Lió (90%) i una mica menys que París

La puntualita­t a Barcelona és superior a la de Londres, Brussel·les o Roma

(94%). I en poc temps estarem en condicions d’assolir i superar les de rodalia de Berlín (97%), Estocolm (96%) o Zuric (95%).

Per finalitzar, vull agrair als usuaris de Rodalies la seva comprensió, la seva valoració i també les seves crítiques, perquè això ens estimula a continuar prestant un servei cada dia millor. També vull reiterar la nostra vocació de Renfe de servir durant molts anys a la societat catalana gràcies a l’esforç inversor del Pla de Rodalies i, especialme­nt, amb l’esforç i sacrifici diari, i sovint incomprès o menyspreat, de milers d’excel·lents profession­als de Catalunya.

 ?? Barcel ncMura / ACN ?? Un tren de la xarxa de Rodalies
Barcel ncMura / ACN Un tren de la xarxa de Rodalies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain