La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els missatges d’Óscar León El dissenyado­r de moda femenina crea samarretes que conviden a la reflexió

-

Fa més de 25 anys que el barceloní Óscar León (1976) es dedica a la moda. Va presentar per primera vegada la seva col·lecció per a dona a la Passarel·la Gaudí, el 2005, i després ha estat un dels noms habituals de la 080 Barcelona Fashion. Precisamen­t en una de les seves últimes desfilades presencial­s, celebrada abans de la pandèmia, el dissenyado­r va treure unes samarretes amb uns missatges pintats a mà per completar uns looks. I el que va sorgir com un recurs a la seva col·lecció ha acabat convertint-se en la seva peça estrella.

“En aquella desfilada vaig fer servir les samarretes només per llançar missatges, fins i tot vaig escriure amb pintura de paret i no tèxtil –recorda Óscar León. Van agradar molt i me les van començar a demanar. Són samarretes úniques, perquè les pinto una per una. I l’èxit va venir quan van començar a portar-les famosos a les xarxes socials i a televisió”.

Alba Carrillo, model i col·laboradora de Telecinco, va ser de les primeres que es va enamorar de les samarretes d’Óscar León, i n’hi va encarregar unes quantes que va portar en el docu-reality de Cuatro Gipsy Kings. La periodista del cor Marisa Martín Blázquez té una col·lecció de samarretes amb frases impreses que ella crea, però quan va veure les de León va iniciar una col·laboració amb el dissenyado­r.

També al programa de TV3, Joc de cartes d’estiu, el presentado­r Marc Ribas porta les famoses samarretes amb dissenys al·lusius a la temàtica de cada programa. A l’últim festival de cinema de Màlaga, la directora Maria Ripoll en portava una amb el títol de la pel·lícula que presentava: Nosotros no nos mataremos con pistolas. Josef Ajram, Ares Teixidó, Juan Magán, Anna Boadas, Vega o Llucià Ferrer són altres dels famosos que han portat les samarretes de León.

La cal·ligrafia emprada, en vermell i negre que barreja majúscules i minúscules, s’ha convertit en un tret identifica­tiu juntament amb la creu irregular com a firma. “Primer pintava directamen­t a la peça, però després vaig començar a escriure en una tela que cosia després a la samarreta”, explica .

Entre les frases més reproduïde­s, en castellà, francès, anglès i català, destaquen:

“Pedir perdón, antes que permiso, “Counting the days to see you”, “Le meilleur est encore à venir”, “Life” “Indomable” o “Sin la tristeza no sabría reconocer la alegría”. “Són frases meves, de vegades tretes de converses que he sentit –assegura León. Pretenc que siguin missatges que convidin a la reflexió, que reflecteix­in situacions viscudes o que transmetin estats d’ànims. Però també rebo encàrrecs de frases fetes, que proposen els clients, sobretot durant la pandèmia”. El preu de cadascuna s’acosta als 60 euros: “Les escric a mà, per això no n’hi ha dues d’iguals”, justifica.

Si l’èxit de les samarretes no va ser planificat, tampoc no ho ha estat la imatge personal d’Óscar León, vestit de fosc i sempre amb ulleres de sol. “No ha estat buscat. En la meva primera desfilada estava molt nerviós i quan vaig sortir a saludar al final em vaig enlluernar amb els focus i no veia res. Vaig pensar que això no em passaria més i em vaig posar ulleres

Les periodiste­s Anna Boadas i Marisa Martín Blázquez (esquerra), la cineasta Maria Ripoll (a ai ) ,el cantant uan Ma án (dreta) i el dissen!ador "scar Le#n a$ els seus pinzells i les se%es ulleres de sol (a ai )

És habitual de la 080 Barcelona Fashion i també col·labora amb marques d’òptica, cava o automoció

de sol. Em va contactar Opticalia i des d’aleshores les porto sempre que aparec en públic”, comenta. Així va començar a crear la seva col·lecció d’ulleres per a Florit, que renova cada temporada.

Els últims anys, a més de treballar en la seva pròpia firma de moda, el dissenyado­r ha col·laborat amb marques de

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Instagram ??
Instagram
 ?? Instagram ??
Instagram
 ?? ?? Fans de la seva feina.
Fans de la seva feina.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain