La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts demanen rellançar l’ús de la fusta per gestionar i salvar els boscos

Nous avenços permeten aprofitar els recursos forestals durant l’edificació

- Antonio CeRRillo

Experts en gestió forestal, propietari­s de boscos i representa­nts de la indústria coincideix­en a demanar a les administra­cions una gran aposta per a l’aprofitame­nt de la fusta com un motor econòmic que afavoreixi la gestió i la cura dels boscos catalans i la seva preservaci­ó. La idea de promulgar una estratègia en aquest sector va ser esbossada durant les intervenci­ons d’una trobada a Barcelona, amb una assistènci­a d’unes 50 persones, convocades per l’empresari Eduard Torres, hoteler i president de Turisme de Barcelona, que va actuar com a amfitrió.

En aquesta línia, Ernest Maragall, president del grup municipal d’ERC a Barcelona, va proposar d’impulsar un pla de rehabilita­ció dels habitatges en què l’ús de la fusta exerceixi un paper destacat, una estratègia ja empresa al País Basc.

Salvador Ordóñez, expert en fusta per a usos constructi­us, va combatre el tòpic que la fusta de Catalunya no és de bona qualitat i va defensar-ne la idoneïtat i l’aprofitame­nt per a múltiples usos (taulers, parets de càrrega, forjats, etc.). Els experts destaquen les oportunita­ts que ara obre la fusta contralami­nada, un material de construcci­ó fabricat a partir de plafons monocapa encolats entrecreua­ts en diversos estrats.

Algunes intervenci­ons també van destacar els avenços que s’estan aconseguin­t per a l’ús de la fusta com a solució alternativ­a a l’acer i al formigó, tant per a revestimen­ts com per a elements estructura­ls durant la construcci­ó. Els partidaris d’aquest material en destaquen els avantatges, perquè permet fixar i neutralitz­ar les emissions de carboni i, a més, ofereix confort durant l’edificació.

En aquesta mateixa línia es va pronunciar el vicerector de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), Jordi Ros: va avançar la proposta d’incorporar els estudis sobre els usos de la fusta a l’arquitectu­ra als cursos de postgrau i màster universita­ris.

La necessitat de donar més ús a la fusta també va ser argumentad­a per Just Serra, de la Federació Catalana d’Associacio­ns de Propietari­s Forestals (Boscat), que va destacar que a Catalunya només s’aprofiten un terç dels recursos de fusta disponible­s en un bosc que està en contínua expansió, mentre que l’abandoname­nt dels espais agraris i la falta de gestió forestal fan que aquests espais se saturin de biomassa fins que, per desgràcia, acaba convertida en combustibl­e per als incendis.

Francesc Pauné, expert en gestió forestal, va defensar l’ús de la ramaderia extensiva per millorar els “empobrits” ecosisteme­s forestals mediterran­is i va proposar que es recuperés una densitat d’herbívors més alta en aquests espais per millorar la gestió de les terres, fer front a l’abandoname­nt rural i a l’escalfamen­t, i crear un mosaic d’usos al territori per prevenir els incendis, per la qual cosa va proposar que es concertés una aliança catalana a favor dels pastors.

Durant les seves intervenci­ons, l’exconselle­r d’Empresa, Ramon Tremosa, i el diputat de Junts Joan Canadell van demanar als assistents que plantegess­in les seves propostes i que fossin influents davant les instàncies dels partits i del Parlament.

Jordi Portabella, director de Sostenibil­itat del FC Barcelona, va considerar que era necessari partir de la base que “els boscos no s’han gestionat bé” i que “s’ha de reduir” el volum que ocupen per tal de reconèixer també els beneficis i el “valor del paisatge” en la seva dimensió econòmica.

Altres veus van assenyalar, durant la trobada, la necessitat que la política forestal a Catalunya no se centri només a cedir tot el protagonis­me als propietari­s privats i a organitzar el disputat repartimen­t de subvencion­s, sinó que es doni més suport a les tasques profession­als silvícoles i que s’introdueix­in mesures de suport fiscal.

Anna Sanitjas, directora general d’Ecosisteme­s Forestals, va augurar que la tendència és que la fusta del bosc tingui més valor en el futur. Així mateix, va afirmar que “tenim un sector forestal fort”

A tot Catalunya només es rendibilit­zen un terç dels recursos de fusta que hi ha disponible­s

i va animar a “consumir fusta”.

L’empresari Eduard Torres va destacar que la trobada havia aconseguit constatar la inquietud social pel que fa al valor dels boscos i la seva preservaci­ó. I en aquest sentit, va advocar per donar solucions que uneixin els enfocament­s del món rural i de l’urbà aplicant criteris de participac­ió i transversa­litat. També va dir que vol continuar celebrant aquest tipus de trobades per afrontar altres reptes de la societat catalana a partir de la col·laboració entre els mons de l’empresa, de la política i de la ciència. ●

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? Extinció d’un incendi en boscos de les Gavarres aquest estiu
Pere Duran / NORD MEDIA Extinció d’un incendi en boscos de les Gavarres aquest estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain