La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Vaticà ja té recursos humans

El papa Francesc nomena l’espanyol laic Luis Herrera Tejedor com a primer director del nou departamen­t

- Anna Buj Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Els més de 3.000 empleats que treballen al Vaticà hauran de conèixer un nom nou a partir d’ara: el de l’espanyol Luis Herrera Tejedor, nomenat aquesta setmana primer director de recursos humans de la Santa Seu. Es tracta d’un advocat, format a l’IE Business School, que va ser director de recursos humans de la filial espanyola de Yves Saint Laurent o director del personal del banc espanyol Inversis fins al 2021. Després d’això, va treballar com a assessor per a petites i mitjanes empreses.

El papa Francesc va decidir, en el marc de la reforma de la cúria romana plasmada a la seva nova Constituci­ó Apostòlica Praedicate Evangelium, que el Vaticà creés un departamen­t de recursos humans per gestionar el personal de la Santa Seu, sota el paraigua de la Secretaria d’Economia, encapçalad­a pel també espanyol Juan Antonio Guerrero. Fins aleshores, la gestió del personal depenia de la Secretaria d’Estat.

Abans que la nova norma entrés en vigor, Guerrero es va encarregar d’enviar una carta a tots els caps dels dicasteris (ministeris) vaticans per informar-los d’aquest canvi i els demanava suggerimen­ts per ser més eficients.

“Caldrà potenciar la profession­alitat i fomentar la mobilitat, però també serà necessari adquirir competènci­es des de fora i contractar personal que sigui conscient de què vol dir treballar per a la Santa Seu”, considerav­a a la citada carta el ministre d’Economia del Vaticà, un jesuïta de la màxima confiança de Francesc. El seu braç dret, Maximino

Caballero, també és espanyol.

El nou cap de recursos humans vaticà arriba per aplicar alguns canvis. Guerrero ja va parlar fa uns mesos de fomentar la millora profession­al dels treballado­rs amb un sistema d’avaluació de la feina de cada un. I fins i tot, va plantejar motivar tots els treballado­rs vaticans amb un sistema de recompense­s que acompanyin el sou d’acord amb aquest sistema d’avaluació.

Els treballado­rs cobren entre 1.200 i 3.500 euros al mes, tret dels prefectes dels dicasteris, el salari

Herrera Tejedor té l’ordre de no acomiadar cap dels 3.000 treballado­rs de la Santa Seu

dels quals augmenta fins als 5.000 euros. A més, la nova direcció haurà de fomentar “la participac­ió en la missió de la Santa Seu i de l’Església” dels treballado­rs, per això es potenciara­n les activitats extralabor­als compartide­s d’espiritual­itat.

Tot això ho haurà d’impulsar Herrera Tejedor, que té una ordre molt clara: fer malabarism­es per no acomiadar ningú. Es tracta de tot un repte a causa dels coneguts problemes econòmics per què travessa la Santa Seu, que ja van obligar el papa Francesc a retallar l’any passat el sou a cardenals i clergues que treballen al Vaticà. La reorganitz­ació en la gestió econòmica ja està donant fruits, i a l’agost Guerrero va rebaixar el dèficit previst per a aquest any a 3 milions d’euros davant els 33 que estaven previstos. ●

 ?? MichalLudw­icza  !"##$ %&a'"( i)#*c +h*#* ?? El Vaticà, presidit per la basílica de Sant Pere
MichalLudw­icza !"##$ %&a'"( i)#*c +h*#* El Vaticà, presidit per la basílica de Sant Pere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain