La Vanguardia (Català-1ª edició)

El documental de Poitras sobre la crisi dels opiacis s’alça amb el Lleó d’Or

Venècia premia Colin Farrell i Cate Blanchett com a millors actors

- Leonor Mayor Ortega Laura Poitras Alice Diop Luca Guadagnino Jafar Panahi ate Blanchett !artin !cDonagh

La família Sackler és una de les més riques del món. És propietàri­a de la farmacèuti­ca Purdue Pharma, una màquina de fer diners gràcies al seu medicament estrella, l’OxyContin. Es tracta d’un fàrmac molt addictiu que es va comerciali­tzar sense revelar que provocava dependènci­a. Mig milió de nord-americans han mort en enganxar-se a aquest opiaci.

Però els Sackler continuen sent molt rics. Fa anys que l’activista Nan Goldin denuncia la família Sackler i ara se li ha unit, en aquesta batalla, la cineasta Laura Poitras amb el documental All the beauty and thebloodsh­ed, que ahir a la nit va donar la sorpresa quan va aconseguir el Lleó d’Or a la 79a Mostra de Venècia.

El jurat, compost per Julianne Moore, Leonardo Di Costanzo, Audrey Diwan, Lila Hatami, Kazuo Ishiguro i Rodrigo Sorogoyen, va arriscar i ha abonat la polèmica amb aquest Lleó d’Or per a un film documental en un any en què en la competició hi havia pel·lícules de ficció d’alt nivell.

Alice Diop es va emportar el Lleó de Plata a la millor directora per Saint Omer, un premi també inesperat. La pel·lícula, basada en fets reals, relata com la jove novel·lista Rama assisteix per inspirar-se al judici de Laurence Coly, una noia acusada de matar la seva filla de 15 mesos abandonant-la a la marea alta en una platja del nord de França.

El Lleó de Plata va recaure en Luca Guadagnino, que ha tornat a comptar amb Timothée Chalamet després de l’èxit de Call me by your name ( 2017). Tot i que la seva nova feina junts, Bones and all, no ha causat la mateixa sensació, el jurat ha decidit premiar aquesta història bastant sagnant i caníbal. Taylor Russell es va emportar el premi Marcello Mastroiann­i a la interpreta­ció emergent pel seu paper en aquest film.

Jafar Panahi no va poder recollir el premi especial del jurat per a No bears perquè és a la presó. El règim iranià el va ficar a la presó al juliol perquè compleixi una condemna de sis anys. El Festival de Venècia amb el seu director, Alberto Barberá, al capdavant s’ha bolcat a demanar l’alliberame­nt de Panahi. Però, a més, No bears va agradar molt. El film aborda dues històries d’amor.

Martin McDonagh s’ha emportat el premi al millor guió per The banshees of Inisherin, una comèdia molt negra que ha escrit i dirigit. El film està ambientat en una petita illa irlandesa a la costa de Galway el 1923. Irlanda està immersa en una guerra civil, però als habitants de l’illa els importa ben poc, ells viuen tranquils i aïllats dedicats a la cura dels seus animals. Fins que esclata el conflicte entre dos antics amics que deriva en terribles esdevenime­nts. The banshees of Inisherin, el primer treball de McDonagh des de la celebrada Tres anuncis als afores (2017), beu de L’home tranquil (John Ford, 1952), però va molt més enllà, perquè està farcida de saborosos diàlegs carregats d’humor negre.

Colin Farrell ha arrabassat la Coppa Volpi a la millor interpreta­ció masculina a Brendan Fraser pel seu paper en aquesta pel·lícula en què dona vida a en Padraic, que és amic d’en Colm de tota la vida. Des de temps immemorial, es troben cada dia al pub i passen la tarda entre pintes de cervesa. Però un matí, en Colm (Brendan Gleeson) rebutja acompanyar en Padraic. Ha decidit posar fi a la seva llarga i gran amistat sense donar més explicacio­ns.

Tot i que a Cate Blanchett li va sortir a l’últim moment una gran rival, Ana de Armas, que brilla com Marilyn Monroe a Blonde, al final ha estat l’actriu australian­a la guanyadora de la Coppa Volpi per la seva composició d’una famosa directora d’orquestra que passa de tot a res en descobrir-se que ha assetjat les seves alumnes del conservato­ri a Tár, de Todd Field. “Aquest film m’ha canviat la vida, no només com a actriu, també com a ésser humà”, va assenyalar Blanchett, que guanya punts per obtenir una nominació a l’Oscar, després del premi venecià. ●

‘The banshees of Inisherin’, de Martin McDonagh, és plena de diàlegs enginyosos i humor negre

 ?? XIZIANA FABI / AFP ?? Laura Poitras ahir amb el Lleó d’Or
L eó d’Or
L eó de P ata-Gran Premi de  Jurat
L eó de P ata a  mi  o r director
Premi Especia  de  Jurat
Coppa Vo pi a  a mi  or interpreta­ció femenina
Coppa Vo pi a  a mi  or interpreta­ció mascu ina
Mi  or guió
XIZIANA FABI / AFP Laura Poitras ahir amb el Lleó d’Or L eó d’Or L eó de P ata-Gran Premi de Jurat L eó de P ata a mi o r director Premi Especia de Jurat Coppa Vo pi a a mi or interpreta­ció femenina Coppa Vo pi a a mi or interpreta­ció mascu ina Mi or guió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain