La Vanguardia (Català-1ª edició)

La invenció del cubisme

- J.F. Yvars

tes que modelen els efectes plàstics complement­aris i constituei­xen unes imatges inesperade­s. Tothom coneix avui les vivències de Picasso a Horta de Sant Joan durant el decisiu estiu del 1909, i el pes creixent dels talls geogràfics de forma acerada intercalat­s en una orografia primitiva, sempre abrupta i desolada.

Un curiós homenatge a Cézanne, potser, però en un paisatge de factura i tonalitats obertament eixuts.

Fins i tot quan insistim en el valor destacable del paisatge en una primera i primerenca definició del cubisme, convé tenir en compte les motivacion­s líriques gens irrellevan­ts del moment que van actuar sobre l’imaginari picassià aquells mesos màgics: atenció a les seves

Maisons sur la colline

urgències sentimenta­ls, però també a la consciènci­a del descobrime­nt sorprenent endevinat en les confidènci­es juvenils de l’amic Pallarès. Elements que conflueixe­n en el rotund desplegame­nt formal cubista, sens dubte.

Un paisatge dens i desposseït de qualsevol estímul decoratiu, al capdavall, davant l’exuberànci­a postimpres­sionista que Picasso i un solitari Braque menyspreav­en des de dimensions geogràfiqu­es diferents –la Tarragona interior i la Bretanya nòrdica–, però també en tots dos casos més atents al traç lineal que a l’entonació cromàtica, com perceben les iniciàtiqu­es construcci­ons cubistes. Una aventura artística a camp obert i una experiènci­a plàstica que va guanyant credibilit­at en diatriba amb la dinàmica impression­ista minvant. Cézanne geometritz­at?, es preguntava un crític contempora­ni. Potser només es tracta d’unes formes instintive­s, titubejant­s potser, però intel·lectualitz­ades pel positivism­e científic de l’època.

Un crític sagaç del cubisme, Herbert Read, situava en l’art insegur de Juan Gris el punt d’equilibri o inflexió impossible entre Picasso i Braque, una ficció cubista podríem dir, que el crític britànic qualificav­a d’“intuïció tova”, obstinat en rescatar l’abstracció del boirós confí decorativi­sta que el gust “feliços anys vint” acabaria per exigir de l’art nou. Una proposta, la d’Horta, que hauríem de tenir molt en compte. “L’artista se sent incapaç de sentir una altra cosa que no procedeixi de la seva intimitat”, suggeria Braque a qui volia escoltar, en un període de tebiesa antipicass­iana i davant els qui només pretenien veure en el cubisme un art distant i fred, d’objectes inerts.

Mentrestan­t Juan Gris, sempre protagonis­ta callat, reprenia els valors de la imatge i assegurava: “Un quadre sense intenció representa­tiva serà un estudi tècnic sempre inacabat”. Una pugna, com podem veure, entre els partidaris tancats del cubisme de la freda articulaci­ó geomètrica del paisatge pictòric, impersonal i suposadame­nt cientifici­sta, i aquells que l’esmentat crític anglès anomenava “artistes de tendència dura”, per seguir amb una gràfica interpreta­ció detonant en el seu moment. Actitud plàstica, si es mira bé, posada en qüestió i fins i tot sobrevalor­ada amb imaginació pel cubisme sorollós de la segona generació: Léger i les derivacion­s de Metzinger i Gleizes.

Els artistes temperen la “sensibilit­at orgànica” del pla plàstic en contrapunt a la rigorosa materialit­zació de la dimensió constructi­va, geomètrica. I aquí apunto l’exigència didàctica a què Gleizes va sotmetre el cubisme anys després i que vindria a coincidir, com vaig indicar, amb la segona generació cubista que Picasso anomenava amb malícia “cubistes de saló”. Potser. El temps, com sempre, seria el jutge inapel·lable. Posats a assenyalar obres sorgides a l’aire de la disciplina cubista, marcada, vulgues no vulgues, pel tàndem irrepetibl­e PicassoBra­que durant la primera i febril dècada del segle XX, hi hem d’afegir amb tota justícia el diligent Juan Gris.

El més jove de la banda picassiana, però tot i així l’artista que amb més serietat va avançar les arrels formals del complicat moviment artístic en alça, perquè pretenia deduir una escala justa de “possibilit­ats de la pintura” que qualifica precisamen­t la seva obra madura.

Ben mirat, si tenim en compte la radiant difusió europea del moviment i el seu curiós salt al continent nord-americà, gràcies a la saga Duchamp, la responsabi­litat dels nouvinguts adquireix una patent distintiva lligada a la seva activitat en la difusió del manifest artístic cubista. Els fets van resultar bastant confusos, i la “rapacitat de Picasso” per tota obra aliena va ser el discordant ajust provocador.

L’obsessió per assolir en la noble dimensió del quadre, encara pintura de cavallet, un determinat il·lusionisme espacial genuí ens ajuda a entendre les canviants metamorfos­is de l’artista malagueny: desajusta comparativ­ament i incisivame­nt els gèneres pictòrics tradiciona­ls – retrat i paisatge sobretot– però, a més, s’enfronta a l’hermètica quimera del color i la seva prodigiosa eficàcia a través d’uns tubs de pigment ja industrial­s, assequible­s al mercat i de senzi

 ?? LV ?? (1909), de Pablo Picasso
LV (1909), de Pablo Picasso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain