La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pujant esglaons a còpia de deixades i somriures

El joc i el carisma d’Alcaraz superen l’esperit de la Next Gen per beure de les essències del Big Three

- Sergio Heredia

Digue’m Carlitos o Charlie. Digue’m com vulguis menys Carlos, que si no sembla que he fet una cosa dolenta”, li deia Carlos Alcaraz a Àlex Corretja, avui comentaris­ta televisiu, al Mutua Madrid Open, al maig.

L’anècdota recorre les hemerotequ­es, fascina l’imaginari del tennis en general i delinea les essències del personatge: el millor tennista del moment és un adolescent amb cos d’home, cara esquitxada d’acne juvenil i maneres de nen entremalia­t que es presenta al món nu, tal com és.

Fa un any i mig, en una entrevista telefònica amb aquest diari, Alcaraz ens explicava que, minuts abans de despenjar el telèfon i atendre’ns, s’havia estat castigant amb una bona sessió d’abdominals i cames al gimnàs de la seva acadèmia, l’Equelite Sport, que Juan Carlos Ferrero dirigeix a Villena.

–Tampoc no tinc gaire més a fer. Dino d’hora, sopo d’hora i m’estic traient el carnet de conduir.

(Llavors, era la 120a raqueta del món)

I fa quatre mesos, ja en directe al RCTB de Barcelona, s’asseia davant aquest mateix cronista i li deia:

–Miri, ara ja ens coneixem en persona. A veure si tenim l’oportunita­t de veure’ns-hi

Grand Slam –s’animava a dir finalment, fins i tot després de l’eliminació contra Sasha Zverev a quarts de final a París–.

Aquest esperit amable –no s’encara mai amb el públic, al contrari, se’l guanya: regala les seves sabatilles a Nova York, demana aplaudimen­ts a Londres, llança petons a París– el diferencia dels turmentats membres de la Next Gen (Medvédev, Zverev, Kyrgios, fins i tot Tsitsipàs s’ha agrejat les últimes setmanes) i l’entronca amb els candits Federer i Nadal, dos dels tres membres del Big Three, tennistes respectuos­os el discurs dels quals no es corromp mai.

(Djokovic, el tercer dels grans, sempre dinarà a part)

El tennis en general i l’aficionat del nostre país en particular aplaudeixe­n la irrupció d’un tennista diferent, tan vehement com encertat en el seu tennis, una criatura que interiorit­za els seus moments de frustració (tampoc no trenca raquetes) i maneja els partits amb l’ofici d’un veterà: improvisa sobre la marxa, allarga els punts al seu aire, regula l’esforç segons s’estiri o s’escurci el compromís, es refà d’un contrapeu amb una acció contundent, registra una deixada o un globus per interrompr­e el ritme del rival i es regala aces i volees als instants decisius.

El seu creixement, i també l’aparició de Jannik Sinner, dibuixen un esbós del present i marquen les línies mestres del futur. Passi el que passi aquesta nit, sempre tindrem Alcaraz. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain