La Vanguardia (Català-1ª edició)

56 minuts d’angoixa

Un aficionat del Cadis pateix una parada cardíaca que obliga a aturar el matx enmig d’una enorme incertesa

- Anaïs Martí

Els metges, ràpidament, anant cap a la grada; el delegat de camp parlant amb els entrenador­s; el quart àrbitre avisant l’àrbitre... Passava alguna cosa dolenta a la grada. Un aficionat veterà del Cadis s’havia desmaiat i havia tingut un infart. Era el minut 81 del partit, el Barça ja gairebé dominava a plaer, però tot es va aturar en un instant. Les assistènci­es es van agrupar al fons sud de l’estadi Nuevo Mirandilla – justament on el Barcelona va marcar els quatre gols–, advertits pels seguidors d’aquest sector. El porter del Cadis, Jeremías Ledesma, acudia a la zona urgentment amb un desfibril·lador a la mà que li havia lliurat el fisioterap­euta del Barça, Carlos Nogueira. No se sabia què passava exactament, però sí que hi havia un problema important de salut.

El blaugrana Ronald Araújo, molt religiós, va començar a resar, Ter Stegen es va asseure preocupat sobre la pilota a la seva àrea, i diversos futboliste­s del Cadis es van posar les mans a la cara.

A la Premier League ja va passar un parell de cops durant la temporada passada. Els matxs es van aturar per atendre aficionats a les tribunes, però durant un espai de temps no gaire llarg, d’un quart d’hora aproximada­ment. A Cadis, però, passaven els minuts i els futboliste­s es mantenien sobre la gespa enmig d’un silenci commovedor a la graderia.

Les imatges eren inèdites a la Lliga espanyola. De tant en tant succeïen episodis d’aquest tipus a les grades, però els partits no s’aturaven.

Del Cerro Grande, l’àrbitre, esperava instruccio­ns per saber a què atenir-se i al final, 21 minuts després que s’aturés el partit, els futboliste­s rebien l’ordre d’anar als vestidors sense saber si podrien o no tornar a jugar.

Per megafonia s’anunciava que el matx quedava “pausat”, no pas suspès, i llavors bona part dels aficionats van abandonar les seves localitats.

Per acabar-ho d’adobar, un operador de càmera de televisió patia una baixada de tensió i també havia de ser atès, tot i que es va recuperar aviat.

Alhora, els serveis sanitaris continuave­n tractant el seguidor que, segons va explicar el president del Cadis, es refeia i tornava a desmaiar-se fins que van aconseguir estabilitz­ar-lo i recuperar-ne les constants vitals.

Encara en estat de gravetat, una llitera es traslladav­a a la zona per transporta­r l’aficionat cap a un centre hospitalar­i molt proper a l’estadi. Durant aquells minuts agònics i d’incertesa fins i tot es va arribar a comunicar als entrenador­s i jugadors que semblava que no hi havia res a fer per salvar-li la vida. El més important era això, i no pas el futbol, en aquells moments d’incertesa. Si l’aficionat hagués mort a la grada, s’hauria pactat la suspensió immediata del partit.

Com que això no va passar, el Cadis va informar que el

Fins que el seguidor no va recuperar les constants vitals i va ser traslladat a l’hospital, el partit no va continuar

El porter del Cadis va córrer amb un desfibril·lador que li va lliurar un dels físios del Barça

partit es reprendria. A les 21.05 hores, després de 56 minuts de la inesperada aturada, la pilota tornava a rodar al Nuevo Mirandilla, ja amb moltíssims menys aficionats a les localitats. Però l’angoixa continuava impregnant l’ambient. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain