La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entremès abans de visitar la cova del fantasma

- Santiago Segurola

Xavi va reclamar a Cadis la seva força de reserviste­s, tan àmplia i poderosa, que li permet alinear tres equips de garanties, tot i que no tots amb la mateixa fiabilitat. Amb el cap al desafiamen­t que li espera a l’equip a Munic, va concedir oportunita­ts a diferents jugadors amb pocs minuts als primers metres de la temporada, no pas uns jugadors qualsevols –Piqué va disputar el seu primer partit com a titular amb Ferran Torres, Bellerín i Memphis Depay–, però cada vegada menys rellevants. El partit va deixar clares unes quantes coses, com ara l’alineació del Barça a Munic. Els reserviste­s no van convèncer.

Ha girat tant la roda del Barça que donava per feta la victòria a Cadis, efecte previ que es va confirmar amb una golejada en un matx marcat per un esdevenime­nt extrafutbo­lístic. L’infart d’un espectador va aturar el joc, segons els protocols que es van començar a aplicar fa uns mesos a la Premier League i validats ara a la Lliga espanyola. La revisió de l’eficàcia de les mesures que es van prendre a Cadis oferirà dades importants del procedimen­t i de les possibilit­ats de millorar-lo, si ho evidenciés l’anàlisi.

Durant els 56 minuts que es va aturar el joc, la sensació d’abatiment es va apoderar dels espectador­s i els futboliste­s. A l’impacte de l’incident i de l’espera tensa, s’hi ha d’afegir la superiorit­at incontesta­ble del Barça al marcador. Guanyava 0-2, sense cap preocupaci­ó a l’horitzó i amb algunes de les seves estrelles a la gespa. Lewandowsk­i, Pedri i Dembélé, que seran titulars a Munic, van entrar al segon temps i van explicar per què són essencials al Barça.

El desplegame­nt del Barça

El que s’acosta a Munic és una data marcada en l’univers Barça

és tan impactant que es pot permetre tot un seguit de variacions i deixar fora dels partits gent de primera fila. Koundé, Jordi Alba, Christense­n i Kessié van acompanyar l’equip a Cadis, però Xavi els va concedir vacances.

No van jugar ni un minut. Res a veure amb l’escassetat de personal l’any passat, que uns quants joves, ara desaparegu­ts, van defensar amb honor el pavelló del club. Noms com Jutglà i Abde mereixen el reconeixem­ent que difícilmen­t trobaran.

El futbol va a una velocitat vertiginos­a, i l’afició s’ho passa bé amb la col·lecció de figures que ha aplegat el Barça, sense mirar enrere. Lewandowsk­i personific­a el gir copernicà de l’equip. Ressalta més que ningú en cada partit. També a Cadis, on va marcar un gol, i al tercer va oferir una lliçó magistral d’astúcia, potència, qualitat a la conducció i ús del cos com a eina de dissuasió. L’abnegat Zaldúa es va estavellar contra la paret ambulant que li impedia acostarse a la pilota.

Per si de cas, el polonès va tornar a proclamar el seu lideratge amable. Va donar la pilota a Ansu Fati perquè la deixés a la xarxa. Ara mateix, aquest gol el necessita molt més Ansu que Lewandowsk­i, que ha establert un estàndard exemplar al seu voltant. O es juga amb el seu nivell d’implicació o se’ls veurà el llautó als que no segueixin l’exemple. Ningú més s’ha adherit a la nova causa que Dembélé. Els seus cinc anys anteriors són un malson respecte als serveis sensaciona­ls que presta a l’equip aquesta temporada.

Quan van entrar els indiscutib­les, es van acabar els dubtes, amb prou feines resolts pel gol de Frenkie de Jong al segon temps. Abans, el partit s’assemblava als quatre últims enfrontame­nts Cadiz-Barça i viceversa: dues victòries de l’equip gadità i dos empats. Aquesta vegada, no. Al segon temps, el Barça va obrir gas i es va imposar sense problemes, abans i després del trist esdevenime­nt que va paralitzar un partitentr­emès. El que s’acosta a Munic és una data transcende­ntal, marcada en l’univers Barça. No és pas el Bayern, sinó el que representa: el terrible fantasma que presideix els pitjors malsons del barcelonis­me.

Lewandowsk­i, Pedri i Dembélé avui dia són essencials per a Xavi

 ?? CRIS INA QuICLER / AFP ?? Lewandowsk­i, con Raphinha en la imagen, vuelve a Munich
CRIS INA QuICLER / AFP Lewandowsk­i, con Raphinha en la imagen, vuelve a Munich

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain