La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les àrbitres, en vaga

-

per incrementa­r aquestes xifres considerab­lement, fins a 1.650 euros per a l’àrbitra principal i 825 per a cada assistent.

En un comunicat emès després de fer-se pública la vaga, les portaveus de la LPFF explicaven que no havien rebut cap resposta de la RFEF a aquesta proposta i assegurave­n que el col·lectiu arbitral estava sent “enganyat” per la Federació i pel seu president, Luis Rubiales. La Lliga F, segons les mateixes portaveus, es comprometi­a a pagar aquestes quantitats a les àrbitres aquesta jornada i les convidava a negociar la seva situació sense intermedia­ris la setmana vinent, però van rebutjar l’oferta. La voluntat de la RFEF, de qui depèn l’estament arbitral, és que la LPFF pagui un únic rebut de 21.000 euros per partit i que sigui la federació qui decideixi com repartir-lo entre salaris, desplaçame­nts, material i gestió.

Una vegada entesos els motius, que han estat defensats i compresos pels clubs i les jugadores des del primer dia, els interrogan­ts han sorgit a l’hora de valorar les maneres amb què s’ha fet aquesta acció. Per què dos dies abans del començamen­t de la Lliga?, per què unes mesures tan dràstiques com una vaga?, per què l’enfrontame­nt no és amb la RFEF, que és l’organisme que els paga?

Les maneres no han agradat, i moltes protagonis­tes s’han pronunciat, com ara la blaugrana Aitana Bonmatí i l’exjugadora de l’Espanyol Lombi, que recordava la vaga que va viure el futbol femení espanyol el 2019. Llavors, les futboliste­s van decidir aturarse després de mesos de negociacio­ns exigint un conveni col·lectiu. En aquest cas, molesta que la vaga hagi estat la primera arma que s’ha fet servir.

També sorprèn que només s’hagi paralitzat la Lliga F i no pas la resta de categories femenines, que també començaven aquest cap de setmana i estan organitzad­es per la RFEF. Un argument més que deixa clar que no es tracta només d’un problema econòmic, sinó també d’una qüestió de poder.

Des que la RFEF va haver de cedir l’organitzac­ió de la lliga feme

El futbol femení comparteix la reivindica­ció de les àrbitres però lamenta les maneres

Les àrbitres explicaran demà (12 hores) la seva posició en una roda de premsa a Las Rozas

nina a la LPFF, els enfrontame­nts no han minvat. Hi ha hagut disputes per tot: la pilota, el calendari, el nombre d’extracomun­itàries... Molta gent es deu fer la pregunta de per què hi ha tants conflictes si ara és la LPFF l’encarregad­a de la competició. Doncs bé, hi ha cinc matèries en què, per llei, la LPFF i la RFEF s’han de posar d’acord: el calendari, els ascensos i els descensos, les jugadores extracomun­itàries, l’arbitratge i els comitès de competició. Aquests aspectes s’han de recollir en un conveni de col·laboració que no han aconseguit redactar a temps per l’inici de la temporada, de manera que davant qualsevol desavinenç­a han de recórrer al Consell Superior d’Esports (CSD) perquè intervingu­i. El CSD es va pronunciar divendres a la nit donant suport a les àrbitres en la reivindica­ció i citant-les a negociacio­ns a partir de la setmana vinent. Una cosa que no va ser suficient per aturar la vaga: “Agraïm el suport, però necessitem una cosa més tangible”, van reclamar abans d’un comunicat on confirmave­n l’aturada indefinida –com que no tenen contracte, no tenen dret de vaga– i convocaven una roda de premsa demà per explicar la seva posició.

Primer la vaga i després les explicacio­ns? La imatge de les àrbitres queda molt perjudicad­a, ja que a l’hora de negociar ja tenien el suport de les jugadores, els clubs i de la mateixa Lliga F. ●

 ?? UIGA F / EP ?? La Reial Societat va anar fins a Madrid, però l’enfrontame­nt contra l’Atlètic no es va poder celebrar perquè l’àrbitra no s’hi va presentar
UIGA F / EP La Reial Societat va anar fins a Madrid, però l’enfrontame­nt contra l’Atlètic no es va poder celebrar perquè l’àrbitra no s’hi va presentar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain