La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector dispara el creixement i busca fórmules per evitar la crisi

Un 24,4% de la població té una asseguranç­a privada, 11,5 milions de persones

- R. Salvador

L’asseguranç­a d’assistènci­a sanitària ha viscut un creixement sostingut durant l’última dècada, que s’ha accelerat amb la pandèmia. Des del 2011, el sector ha aconseguit tres milions d’assegurats, fins a donar cobertura a 11,5 milions de persones, un 24,41% de la població espanyola, un percentatg­e que arriba a un 38% a Madrid i a un 33% a Catalunya.

La saturació de la sanitat pública per la covid ha estat el motor del creixement el 2020 i el 2021, que van registrar augments anuals d’un 4,5% en el nombre d’assegurats, però el creixement del sector ja superava un 3% anual els anys anteriors, impulsat per les asseguranc­es col·lectives que subscriuen les empreses per als treballado­rs. Més de 3,5 milions de persones reben cobertura per aquesta via, bé com a retribució extrasalar­ial, sobretot pel que fa al personal directiu, bé com a retribució flexible.

Les companyies d’asseguranc­es confien que el deterioram­ent de l’economia previst els pròxims mesos només suposarà “un fre” en el creixement del sector. Els portaveus de Fiatc van recordar que, de moment, “durant el primer semestre la facturació del sector ha crescut un 7,3%”. DKV, per la seva banda, va reconèixer que hi ha “clients que es donen de baixa, però n’hi ha molts més que s’incorporen”. La firma, que durant el semestre ha augmentat els ingressos per primes un 11%, reconeix, amb tot, que l’últim trimestre “les dades poden empitjorar lleugerame­nt”. A parer seu, com es va veure a la crisi del 2008, “el consumidor retalla en altres productes més prescindib­les, però fa un esforç per mantenir l’asseguranç­a de salut”.

A més, des de la crisi immobiliàr­ia, les companyies han incor

GRUP

FONT: porat a la cartera pòlisses més econòmique­s per ajustar-se a la capacitat de pagament dels clients. Els portaveus de Fiatc van explicar que tenen pòlisses més bàsiques (per exemple, que no inclouen hospitalit­zació) i amb un copagament de l’assegurat. La companyia, però, no comerciali­tza productes barats a preus molt baixos, que exigeixen alts copagament­s i donen cobertures molt exigües, perquè considera

No inclou les asseguranc­es de subsidis ni els assegurats per les mutualitat­s públiques de funcionari­s, jutges i militars

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021

Dades provisiona­ls que responen “a una visió curttermin­ista”, i el que vol la companyia és “establir relacions de llarg termini amb els clients i oferir-los solucions duradores i que els aportin beneficis”.

La composició de la cartera de salut, amb 3,5 milions de persones en asseguranc­es col·lectives d’empreses i 1,7 milions més cobertes per les mutualitat­s públiques de funcionari­s, jutges i militars, també donen una gran estabilita­t a la base d’assegurats de les companyies.

L’asseguranç­a d’assistènci­a sanitària va facturar 9.485 milions d’euros l’any passat, un 5,2% més que l’any anterior. Malgrat aquest volum ingent de negoci,és una asseguranç­a amb poc marge: fins al juny, segons les dades d’ICEA, el resultat tècnic, procedent de l’activitat, va ser d’un 3,31%, amb un 0,1% addicional de resultat financer.

Aquesta poca rendibilit­at ha propiciat una concentrac­ió intensa del sector: els tres primers grups del sector (SegurCaixa

Els líders del sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain