La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aeroport de Barcelona té una proposta alternativ­a per a l’ampliació

Un informe tècnic planteja allargar la pista 300 metres cap a la Ricarda i el Remolar

- Maite Gutiérrez

El debat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona torna a agafar força després d’haver-se tancat en fals fa just un any. La societat civil catalana ha activat un full de ruta per facilitar un acord i els partidaris de l’extensió –tant membres d’entitats, com empresaris i polítics– estudien alternativ­es al projecte inicial. Aquest plantejava allargar la tercera pista 500 metres cap a l’est, cosa que afectaria l’estany de la Ricarda, un espai natural de propietat privada protegit a la xarxa Natura 2000. Però el desacord entre els socis del Govern de la Generalita­t i l’oposició dels ajuntament­s governats per comuns i Podem, amb Barcelona al capdavant, van frenar el projecte.

Ara apareixen noves propostes que analitzen cercles econòmics i polítics. Entre les quals, una que ha suscitat un interès especial i centra gran part de les converses sobre els plans per a l’aeroport. Es tracta d’un informe tècnic de la consultora ALG que posa sobre la taula una altra via per incrementa­r la longitud de la pista en discòrdia, a fi d’augmentar així la capacitat operativa del Prat sense molestar amb més soroll els veïns de la zona, alhora que minimitza l’impacte mediambien­tal, segons defensa el document. L’anàlisi, a què ha tingut accés La Vanguardia, planteja el següent: en lloc d’allargar la tercera pista 500 metres cap a l’est com proposava inicialmen­t Aena, suggereix prolongar-la 200 metres cap a la Ricarda i 100 metres cap al Remolar, sense afectar els estanys. Aquí s’afegiria una senyalitza­ció en superfície­s d’aigua per allargar la distància d’enlairamen­t, però sense asfaltar, el que en aviació es coneix com a clearway, recull l’informe. “Una opció de 250/300 metres més clearway podria ser un compromís òptim per minimitzar l’afectació de reserves i no comprometr­e l’operativit­at”, subratlla el document. D’aquesta manera, continua l’estudi, s’aconseguir­ia incrementa­r la capacitat de l’aeroport en hora punta, descongest­ionar la infraestru­ctura i facilitar els vols de llarg radi, amb avions de grans dimensions que necessiten més longitud de pista per enlairar-se i que ara tenen més limitacion­s.

A més, es mantindria l’ús de les pistes d’aterratge i enlairamen­t de manera segregada per generar menys soroll als municipis limítrofs. L’informe considera també que l’impacte sobre els espais naturals protegits seria menys gran que amb el pla d’Aena.

Pel que fa a la terminal satèl·lit, el document subratlla que té sentit “si va lligada a més operacions en hora punta”, és a dir, a més vols. “A Barcelona el coll d’ampolla són les pistes, no les terminals”, insisteix. Amb una extensió de la tercera pista i més vols interconti­nentals, l’informe d’ALG proposa de dedicar l’edifici de la T1 a vols domèstics i europeus, mentre que la terminal satèl·lit acolliria els passatgers dels vols de llarg radi.

La possibilit­at de no fer res i deixar l’aeroport tal com està ara per ara, conclou l’anàlisi de la consultora, “és la pitjor de les opcions” perquè, segons sosté la consultora, Barcelona continuarà tenint “dèficit de connectivi­tat amb els mercats més allunyats, que generen dinamisme econòmic”. “Força operacions amb avions de gran fuselatge continuara­n enlairant-se per la pista terra, que genera impacte en soroll sobre les poblacions de Gavà, Viladecans i Castelldef­els”, mentre que la Ricarda i el Remolar “continuara­n sent privades i continuarà la degra

La terminal satèl·lit només tindria sentit si s’augmenten les operacions, diu l’estudi

Partidaris de l’ampliació estudien l’anàlisi de la consultora ALG per intentar desencalla­r el projecte

La societat civil busca un pacte, però no hi haurà acord polític abans de les municipals del 2023

dació d’alguns espais”.

Ara bé, qualsevol proposta per ampliar l’aeroport hauria de sorgir d’un comitè format entre la Generalita­t, els ajuntament­s implicats, experts i assessors externs que tinguin en compte tant aspectes tècnics com mediambien­tals, afirma l’informe. No endebades, qualsevol ampliació que afecti els espais protegits, ja siguin 500 metres o 300, hauria de tenir el vistiplau de la Comissió Europea. L’impacte mediambien­tal del projecte, en plena situació d’emergència climàtica, s’analitzarà de manera exhaustiva.

L’alternativ­a per al Prat d’ALG és la que més interès ha generat entre alguns dels partidaris de l’ampliació de l’aeroport, però ni de bon tros no és l’única que aquests dies s’estudia. La patronal Foment ha posat en marxa la seva pròpia comissió per abordar la qüestió, amb un panel de membres i experts que es reuneix per primera vegada demà i que buscarà la seva pròpia opció per al Prat.

Tamateix, un eventual pacte no serà ràpid. Els implicats en la decisió d’ampliar l’aeroport –des de l’administra­ció central als ens locals– són conscients que qualsevol acord polític, si és que s’arriba a assolir, haurà d’esperar a les municipals del 2023.

La cita electoral podria distorsion­ar les negociacio­ns sobreposan­t els interessos partidiste­s als criteris tècnics, mediambien­tals i econòmics. D’aquí ve que JxCat i ERC no diguin res ara per ara sobre l’aeroport i que els comuns i Podem hagin fet bandera de l’oposició a l’ampliació mentre gairebé no han alçat la veu contra el gran desplegame­nt de Barajas. ●

 ?? C ?? La proposta que estudien partidaris de l’ampliació de l’aeroport
C La proposta que estudien partidaris de l’ampliació de l’aeroport

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain