La Vanguardia (Català-1ª edició)

Harvardeja­nt

- Pedro Nueno

dar quins professors van aconseguir que us entusiasmé­ssiu pot ser un bon exercici per a qui llegeixi això.

L’entusiasme us pot portar a acceptar riscos, aplicar idees innovadore­s, treballar dur i ser ben rebut per altres persones. Algú pensarà que també us pot portar a l’autoengany, us pot fer creure que hi ha una oportunita­t on no hi és o que sou capaç de fer alguna cosa que o no sabeu o no podeu fer. Recordo l’entusiasme del professor Howard Stevenson quan va fer a Harvard el primer curs d’iniciativa emprenedor­a. Explicava amb entusiasme el que ens recomanava fer. Per mi va tenir un impacte increïble. Sens dubte haurà estimulat milers d’alumnes a reflexiona­r sobre la idea d’emprendre i segur que molts ho hauran fet.

Durant els seus bons temps al capdavant de Nissan i Renault, Carlos Ghosn mostrava un gran entusiasme que, a més, es transforma­va en un gran creixement internacio­nal. Va ser una llàstima que aquest entusiasme li provoqués en algun moment un cert autoengany. Però això ens serveix per recordar alguna cosa: “la confidenci­alitat no existeix” (sento escriure això una vegada més). Recordo l’entusiasme, molt discret, de Bill Gates, amb qui vam coincidir en un consell. També va ser notable el discret entusiasme de Paul Polman desenvolup­ant Unilever internacio­nalment, que incloïa llocs difícils com l’Àfrica. L’entusiasme discretíss­im de l’empresari xinès Xu Han, que va treure Mindray a la Borsa de Nova York. El gran entusiasme de Rafael del Pino amb el seu excel·lent desenvolup­ament de Ferrovial. L’entusiasme ajuda i empeny cap a la bona direcció, però cal saber coordinar-lo amb el sentit comú, amb

L’entusiasme empeny cap a la bona direcció, però cal portar-lo amb sentit comú

un bon coneixemen­t del projecte i del seu entorn, amb el realisme i la bona gestió de les persones: gestionar amb valors com la humilitat, que ajuden les persones a contribuir en l’avenç des d’una posició realista. Però tenir professors que ajudin a començar el curs amb entusiasme és un actiu fenomenal, i n’hi ha.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain