La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què cal fer si els tipus es disparen a un 6%?

L’economia es refreda a marxes forçades; el BCE apuja tipus; els preus no afluixen; els ciutadans perden poder adquisitiu. El nerviosism­e social pren cos. El Govern espanyol sembla neguitós.

- Manel Pérez

Aquina altura hauria de portar el Banc Central Europeu (BCE) els tipus d’interès per reduir la inflació fins al seu objectiu declarat d’un 2%? Alguns especialis­tes, com Patrick Artus, de la firma d’inversió Natixis, el fixen en una mica per sobre d’un 6%. Recordem, després de l’última pujada acordada per la institució presidida per Christine Lagarde, aquesta setmana, que els tipus d’interès de l’euro estan en un 1,25%. Fa dos mesos estaven en un 0%. I l’Euribor, l’índex que determina les quotes de les hipoteques a tipus variables, ha saltat immediatam­ent per sobre d’un 2%. Si l’especialis­ta francès tingués raó, aquesta última referència es podria veure en l’entorn d’un 10%. Un autèntic mal de cap per a famílies... i clar per als bancs creditors, ara especialme­nt feliços per les últimes pujades aprovades a Frankfurt. També per a les empreses, encara que aquestes últimes tinguin altres indicadors de referència, normalment més baixos. Un escenari de malson.

La tragèdia del moment actual és que el BCE està apujant a tota velocitat els tipus d’interès, per refredar l’economia, just quan aquesta ja camina sola cap al congelador. Mentre Lagarde anunciava dijous als afligits europeus que els estava encarint el cost dels diners, 0,75% punts més, el mateix BCE presentava unes previsions econòmique­s que ja estaven desbordade­s pels esdevenime­nts.

Pronostica­va un creixement per a l’any que ve de tan sols un 0,9%, però amb el supòsit que Rússia encara mantindria un subministr­ament de gas d’un 20% als seus clients europeus occidental­s. Però quan Lagarde va fer la seva roda de premsa, ja feia unes setmanes que Vladímir Putin havia tancat completame­nt l’aixeta del gasoducte. Aquest moviment obliga ja a canviar de pantalla i valorar com a plausible l’escenari més negatiu previst pel BCE: una caiguda de l’economia de gairebé un 1% el 2023. Una cosa que sens dubte seria més greu i profunda que “les setmanes” que va pronostica­r fa dues setmanes l’economista en cap del BCE, Philip Lane en declaracio­ns a TVE.

L’objectiu declarat del consell del BCE és alentir l’economia per matar la inflació, perquè segons la seva opinió, si no s’alenteix les conseqüènc­ies acabarien sent molt pitjors a mitjà termini, una vegada les alces de preus estiguessi­n no només desbocades sinó assumides com a inevitable­s i creixents per la societat.

El problema és que, mentre es verifica com d’encertat és el seu pronòstic o no, els ciutadans han de conviure amb preus a l’alça i economia a la baixa. I en

Quan Lagarde va anunciar la pujada de tipus, els pronòstics del BCE ja estaven superats

aquests escenaris ja se sap qui s’emporta la pitjor part: deutors, assalariat­s, consumidor­s amb dificultat­s per arribar a final de mes i assumir factures de serveis (ara, en primer lloc, la de l’energia) i joves.

Això explica el nerviosism­e dels governs de torn, que han de recórrer a tota mena de recursos per fer arribar als votants que es preocupen per esmorteir els efectes negatius d’aquesta nova conjuntura econòmica. La inflació en moments recessius estimula el descontent­ament ciutadà; al contrari del que passa en les fases d’auge, quan les alces de preus animen l’activitat, incremente­n aparentmen­t beneficis i salaris. Una mena de bombolles de xam pany que animen la vida social. Ara està passant justament el contrari. Les pujades de la inflació es perceben com un empitjoram­ent de les condicions de vida, anuncis de pròximes crisis.

Més en el cas espanyol, en què la majoria de la població està tenint caigudes importants del seu nivell de vida, el seu poder adquisitiu. De més d’un 4% aquest any, segons l’OCDE i malgrat que molts convenis col·lectius ja incorporen clàusules de revisió automàtica en el cas que la inflació superi el percentatg­e pactat entre empreses i treballado­rs, com ha assenyalat aquesta setmana a Barcelona el president de la CEOE, Antonio Garamendi. La conseqüènc­ia és que el nerviosism­e està començant a estendre’s al cos social. Com estan començant a manifestar els sindicats, en aquest cas l’últim ha estat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, impacient per arribar a un acord general de pujades de salaris. El nerviosism­e està començant a prendre cos i arrelar en la societat.

I aquest clima va sobrevolar probableme­nt el debat al Senat entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l’oposició, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Formalment, un examen de les polítiques del govern per fer front a la crisi energètica i els seus efectes sobre la ciutadania. A la pràctica, una prova de resistènci­a dels dos líders davant el nou període de tensió geopolític­a i social.

Des de l’òptica de qui més responsabi­litat té en aquests moments, el president Sánchez, va quedar clar que l’eix del seu pròxim curs serà posar èmfasi en el discurs de protecció dels més desfavorit­s recorrent als recursos que acumulin els beneficiat­s per la nova conjuntura, empreses energètiqu­es i bancs, en la mesura que la pujada de tipus d’interès els beneficia. Feijóo, per la seva banda, va intentar limitar-se a deixar que els esdevenime­nts desgastin qui ara és al poder. No va aconseguir transmetre que té un pla alternatiu. Més si es té en compte que la línia d’elevar els impostos al sector de l’energia també s’està imposant en la resta d’Europa (tot i que bé és cert que en una modalitat diferent de l’anunciada pel Govern espanyol).

El problema per a Sánchez és que en mostrar-se tan eixut, és obligat preguntar-se si va transmetre seguretat i tranquil·litat als seus potencials votants o els va confirmar en la idea que les coses són molt complicade­s. I Sánchez sembla optar per una semàntica de duresa que només pot provocar més nerviosism­e i obligar els seus socis a radicalitz­ar el discurs.

En el debat del Senat, Sánchez va transmetre als seus oients més intranquil·litat que seguretat

 ?? Dani Duch ?? Feijóo en primer pla i Sánchez durant el seu debat al Senat
Dani Duch Feijóo en primer pla i Sánchez durant el seu debat al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain