La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veu del metall al Vallès

- Paloma Ar nós Director del Centre Metal·lúrgic de Sabadell

S’ha erigit com la veu del metall al Vallès per mèrits propis. Gabriel Torras és el director general del Centre Metal·lúrgic de Sabadell des del 1989, tot i que ja es va enrolar al gabinet tècnic el 1978. Economista de formació i amb un màster de direcció financera a Esade, s’ha especialit­zat en la consultori­a de pimes metal·lúrgiques, un sector que veu “en plena expansió”.

El Metal·lúrgic és una patronal amb 1.700 empreses associades del sector del metall, que donen feina a 35.000 treballado­rs, especialme­nt de les comarques del Vallès. Creat el 1961, després del declivi del sector tèxtil, l’entitat va guanyar pes el 1976 durant les negociacio­ns entre empresaris i treballado­rs d’una sonada vaga del metall a Sabadell. “Amb el naixement de la Seat a Martorell, la petroquími­ca de Tarragona, etc., aquest sector va anar creixent de manera imparable i va convertir el Vallès en un pol metal·lúrgic referent. Va ser llavors quan l’empresaria­t es va adonar que havia d’unir-se per afrontar el que venia. Així vam anar guanyant força amb els anys”, detalla Torras. Entre altres àmbits, aquesta associació sense ànim de lucre promou serveis, assessora, fomenta la formació i la promoció internacio­nal.

Hi ha integrats els empresaris agrupats en els Gremis d’Instal·ladors de Sabadell i comarca, els de Taller de Reparació i Venda d’Automòbils i recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, l’Associació d’Indústries i Acabats de Superfície­s i el Consell Intersecto­rial d’Empresaris. “Participem en la negociació dels dos convenis col·lectius del metall a la província: el de la indústria i el del comerç. Ara mateix, amb moltes dificultat­s, ja que es preveu una tardor calenta amb una inflació desbocada”.

Malgrat la incertesa i les dificultat­s actuals per la crisi energètica i de matèries primeres, el directiu considera que la metal·lúrgia catalana “viu un bon moment, perquè el sector

L’economista Gabriel Torras (Sa■ badell, 1954) és el director general del Centre Metal·lúrgic de Sabadell des del 1989. És especialis­ta en direcció d’organitzac­ions empresaria­ls i la consultori­a de pimes. químic i el del metall són el puntal de la indústria i suposen més d’un 50% de les exportacio­ns de Catalunya”. “És un sector consolidat, amb talent i que, dins la reindustri­alització, té un filó que val la pena no malgastar”, destaca.

Entre les moltes reivindica­cions del Metal·lúrgic, el seu director general reclama que l’FP “deixi de ser la germana pobra del sistema. Hauríem d’inspirar-nos en Euskadi, amb un model d’FP d’excel·lència a Europa. Tenen una conselleri­a específica que no depèn d’Educació i amb una bona partida pressupost­ària”, exemplific­a. “És un problema estructura­l que tenim des de fa més de 40 anys. Fan falta perfils tècnics profession­als, que trobarien feina amb facilitat, després dels estudis, en el sector industrial”, afegeix.

A Torras i el seu equip també els preocupa la “falta d’inversió en infraestru­ctures, tant viàries com ferroviàri­es, per continuar sent més competitiu­s, així com invertir en l’última milla, amb llançadore­s als polígons industrial­s”, proposa. Des del Metal·lúrgic defensen que la ronda Vallès “uneixi Terrassa amb Sabadell, amb un impacte ambiental mínim. Però sobretot, és essencial que el Vallès connecti amb el Baix Llobregat, una unió estratègic­a”, considera. La patronal forma part de la FEM Vallès, que agrupa 21 entitats més, i que argumenta que el Vallès aporta “un 25,6% del valor afegit industrial brut de Catalunya”.

Recentment, el Metal·lúrgic ha incorporat la Fundació Privada Cequip, una entitat que és el clúster dels fabricants de maquinària de Catalunya. “Compten amb 700 empreses, amb valor afegit i innovació, i exporten entre un 90 i un 100% de la seva producció. Gestionem la fundació i busquem sinergies. De fet, aquesta ha estat l’estratègia per créixer durant els últims anys: hem integrat una desena d’associacio­ns, com el gremi de la fusta, per exemple”, conclou. També han impulsat la Federació Empresaria­l del Metall, la unió del sector dels dos Vallès. Malgrat la intensitat laboral, Torras es considera un home calmat. La desconnexi­ó la troba navegant i amb uns bons tocs de pàdel. ●

El sector té un paper clau en la indústria catalana i reclama més inversió en FP i infraestru­ctures

La multinacio­nal francesa obre un ‘hub’ digital a Barcelona

Danone ha inaugurat a ■

Barcelona el seu primer hub tecnològic a Espanya, dedicat a projectes d’innovació i digitalitz­ació dels processos operatius de la companyia, i que suposarà la creació de més de 30 llocs de treball especialit­zats en tecnologia i anàlisi de dades. L’empresa alimentàri­a ja té més centres digitals a França, Mèxic, Polònia i Malàisia. / Redacció

La cadena de moda creix a la Xina amb la firma local E-Shine

Desigual ha enfortit la pre■ sència a la Xina amb una aliança estratègic­a amb el grup local E-Shine, que cotitza a la borsa de Shenzhen. La cadena de moda barcelonin­a vol créixer a través de la venda en línia i física. Durant els pròxims anys té previst obrir fins a 60 establimen­ts al país, així com arribar a facturar 40 milions d’euros els pròxims cinc anys. Àsia ja representa un 6,5% de les seves vendes. / Redacció

 ?? Gu i Bejer ??
Gu i Bejer
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain