La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer escac a Putin

- Jordi Juan Director

La guerra d’Ucraïna i les primeres protestes públiques contra Vladímir Putin van desplaçar ahir de les portades digitals dels principals mitjans els actes d’homenatge a la reina Elisabet II. Ens referim, sobretot, esclar, a les capçaleres de diaris occidental­s, on per primer cop s’entreveia la possibilit­at que Ucraïna pogués expulsar finalment els russos del seu territori. Faríem tots bé de prendre’ns amb cautela totes les informacio­ns d’aquestes últimes hores que pronostiqu­en la derrota de l’ós rus. Una cosa és confirmar la falta de preparació de les tropes, el mal ús del material de l’exèrcit i també la poca capacitat dels caps militars i una altra donar per fet un segon Afganistan. Feta aquesta excepció, la realitat és que hem interiorit­zat ja que l’ocupació russa no seria un passeig militar i que la guerra s’allargarà uns quants mesos més.

El realment innovador, més enllà de l’impacte que suposa l’èxit de la contraofen­siva ucraïnesa, és la reacció de polítics russos demanant la destitució de l’intocable Putin. Són gairebé un centenar de regidors de Moscou i Sant Petersburg que s’han adherit a un manifest que exigeix la destitució del president rus per “traïció” al·legant l’article 93 de la seva Constituci­ó. En un país on els dissidents són assassinat­s en estranyes circumstàn­cies i també es produeixen suïcidis poc clars d’empresaris del sector energètic, té molt valor que un grup de polítics gosin desafiar el règim.

La carta contra Putin té nul·les possibilit­ats de prosperar però suposa un pas important en un moment clau en la fallida invasió d’Ucraïna. Segurament pot ser un punt d’inflexió i pot tenir un efecte en la moral de la població russa que, més enllà de la informació controlada pel Govern, entén que la guerra no els va bé. Ja són més de sis mesos de contesa que, malgrat tota la propaganda oficial, no han servit per doblegar l’enemic.

Sens dubte estem davant el primer escac clar que es produeix contra la figura de Vladímir Putin, però seria un error pensar que estem ja davant el seu escac i mat definitiu.

 ?? MNgRe  Kenná d Rzutzrs ??
MNgRe Kenná d Rzutzrs
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain