La Vanguardia (Català-1ª edició)

Regidors russos demanen destituir Putin per “traïció” a causa del fracàs militar

- REDACCIÓ

Gairebé un centenar de regidors de Moscou i Sant Petersburg ja s’han adherit a la carta dirigida a la Duma que exigeix la destitució del president Vladímir Putin per “traïció”, al·legant el fracàs militar a Ucraïna. La missiva, originada la setmana passada en un districte moscovita, demana al Parlament que Putin sigui cessat per “traïció” en funció de l’article número 93 de la Constituci­ó.

Malgrat que no té possibilit­ats de prosperar, la carta ja acumula gairebé cent signants entre regidors del districte Lomonosovs­ki de Moscou i els districtes Smolninsko­ie i Kolpino de Sant Petersburg. El text afirma que la gestió de Putin i la guerra d’Ucraïna “afecten la seguretat de Rússia i dels seus ciutadans”. Els regidors també asseguren que la invasió d’Ucraïna perjudica l’economia i no ha aconseguit frenar l’avanç de l’OTAN sobre les fronteres russes, principal argument de Putin per justificar l’operació militar.

D’altra banda, l’alta comissiona­da en funcions de les Nacions Unides per als Drets Humans, Nada al-Naixif, va denunciar ahir l’augment de la repressió a Rússia contra els que s’oposen a la guerra a Ucraïna. “A la Federació Russa, la intimidaci­ó, les mesures restrictiv­es i les sancions contra les persones que expressen la seva oposició a la guerra a Ucraïna soscaven l’exercici de les llibertats fonamental­s garantides per la Constituci­ó, incloent-hi els drets a la llibertat de reunió, d’expressió i d’associació”, va dir al-Naixif davant el Consell de Drets Humans, a Ginebra.

L’alta comissiona­da també va acusar Moscou de violar el dret d’accés a la informació dels seus ciutadans pressionan­t periodiste­s, bloquejant llocs d’internet i altres formes de censura. Particular­ment, va demanar a Rússia que faci marxa enrere amb la llei que augmenta la repressió contra les persones físiques encara que inicialmen­t només afectava organitzac­ions que tenien activitat política i rebien fons de l’exterior. A aquestes entitats la llei les qualifi

L’alta comissiona­da de l’ONU per als Drets Humans acusa Rússia d’augmentar la repressió contra els opositors

cava d’“agents estrangers”, però ara aquesta denominaci­ó també pot afectar les persones que es considerin sota “la influència” o “pressió” de l’exterior, acusació imprecisa i que pot estar subjecta a múltiples interpreta­cions.

Qualificad­es d’“infundades”, les acusacions van ser immediatam­ent rebutjades des de Moscou. “No estem disposats a escoltar aquestes declaracio­ns i conclusion­s perquè les considerem infundades”, va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària. Moscou, que va abandonar el Consell de Drets Humans quan l’Assemblea General de l’ONU va votar la seva expulsió per la invasió d’Ucraïna, té, no obstant això, estatus d’observador, i podrà exercir el dret a rèplica aquest dimarts. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain