La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump es negava a deixar físicament la Casa Blanca, segons revela un nou llibre

- Fernando García

Donald Trump es va enrabiar com un nen i es va negar a deixar la Casa Blanca quan, després de les eleccions presidenci­als del 3 de novembre del 2020, va rebutjar els resultats i va denunciar sense fonament el pretès “frau” que dos mesos després esgrimiria per instigar un intent de cop mitjançant assalt al Capitoli.

“Simplement no me n’aniré”, va dir el president sortint a un dels seus assessors. “No ens n’anirem mai”, va reiterar. I va adduir: “Com pots anar-te’n quan has guanyat unes eleccions?”. Aquesta escena i moltes d’altres entre la derrota electoral i la violenta ocupació de la seu de Congrés per seguidors de Trump el 6 de gener del 2021 les relata la periodista Maggie Haberman, de The New York Times, al llibre Home de confiança: la creació de Donald Trump i la ruptura dels Estats Units, que surt a la venda el 4 d’octubre.

En el text, de què la CNN va publicar ahir un avanç, Haberman explica com immediatam­ent després de les eleccions Trump va semblar que reconeixia que havia perdut davant Joe Biden. I fins i tot va consolar un membre del seu equip i li va dir que tots havien fet el que havien pogut. “Vaig pensar que ho teníem”, va afirmar també, afligit. Però, de sobte, alguna cosa va passar que el va portar a proclamar amb vehemència una falsa victòria; a enrocar-se i anunciar als seus que no se n’aniria de la Casa Blanca perquè Biden l’ocupés a finals de gener del 2021. “Però si m’han robat l’elecció!”, li hauria dit a la presidenta del Comitè Nacional Republicà, Ronna McDaniel. En els moments posteriors a la proclamaci­ó de resultats, el gendre i assessor del derrotat president, Jared Kushner, es va mostrar reticent a intentar que el seu sogre acceptés els fets. I va comparar la situació a la Casa Blanca amb la d’un llit de mort. “El capellà arriba després”, hauria dit, segons l’autora.

Trump va arribar diumenge a la tarda a Washington, sense avisar, en una visita de què s’ignora si guarda relació amb la investigac­ió sobre els documents secrets que es va emportar de la Casa Blanca i que l’FBI li va requisar a la seva residència de Florida el 8 d’agost. D’entrada, el líder republicà se’n va anar al seu club de golf a la capital. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain