La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez explota el debat ideològic i buscarà el xoc directe amb Feijóo

- Juan Carlos Merino

Fins i tot les enquestes que estudien al PSOE certifique­n un avantatge electoral del Partit Popular d’uns 15 escons. Però els estrategs socialiste­s adverteixe­n que la confrontac­ió directa entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, com la que tots dos van protagonit­zar dimarts al Senat, comença a donar fruits, encara molt tímidament, però amb tendència a frenar el canvi de cicle polític que encoratja el líder del PP. Així, el president del Govern espanyol insistirà en aquesta estratègia de xoc directe i cara a cara amb el cap del principal partit de l’oposició, per intentar continuar desinflant l’efecte Feijóo davant del nou calendari electoral.

“Ja anuncio que hi haurà més debats, tenint en compte el resultat del de la setmana passada”, va advertir Sánchez a Feijóo, davant dels diputats, senadors i europarlam­entaris socialiste­s que va reunir ahir al Congrés. El cap de l’Executiu buscarà així repetir el seu duel amb el líder del PP al Senat –només ha de sol·licitar comparèixe­r a la Cambra Alta, on Feijóo té el seu escó, quan li convingui–, per confrontar els seus respectius projectes polítics i agitar el debat ideològic entre tots dos.

Això mateix és el que va començar a fer Sánchez ahir, amb el discurs –“amb molta càrrega política i ideològica”– que va oferir a la interparla­mentària socialista citada al Congrés, segons els estrategs de la Moncloa i Ferraz, per “engreixar la maquinària i posar les piles” a diputats, senadors i europarlam­entaris en aquest inici de curs intens. El president del Govern va posar en contrast les seves lleis “revolucion­àries, transforma­dores i pioneres a Europa” amb la “ideologia reaccionàr­ia” que va atribuir a la dreta en general i al PP en particular.

Després que Feijóo anunciés ahir mateix que si arriba a la Moncloa, tal com es proposa, derogarà totes les lleis del govern de coalició progressis­ta que el PP té recorregud­es davant del Tribunal Constituci­onal, Sánchez va alertar del següent: “Costa molt conquerir drets i llibertats, i es perden molt ràpid quan depèn de la dreta”. I va advertir que, pel que fa a la legislatur­a, “continuarà entossudit a avançar en drets i llibertats”.

El projecte derogatori de Feijóo explica, segons Sánchez, el “bloqueig” del PP que impedeix, des de fa gairebé quatre anys, la renovació del Consell General del Poder Judicial i ara també el relleu de magistrats que comportari­a una majoria progressis­ta al Tribunal Constituci­onal, cosa que va considerar “molt greu i molt perillosa, a més d’antidemocr­àtica”. “La política no és neutral. Dir que es derogaran conquestes i avenços socials que estan recorregut­s davant del TC és ideologia. I és la pitjor de totes, la reaccionàr­ia”, va denunciar Sánchez. “Som el govern de la gent”, va insistir el líder del PSOE, que va afegir: “Hem fet molt, però encara ens queda molt per fer”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain