La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els reis Joan Carles i Sofia aniran plegats al funeral per Elisabet II

Felip VI i el seu pare coincidira­n en públic per primera vegada des del 2020

- Mariángel Alcázar

El rei Joan Carles i la reina Sofia assistiran junts al funeral per la reina Elisabet II, que tindrà lloc dilluns vinent, 19 de setembre, a l’abadia de Westminste­r. Serà la primera vegada que el Rei, que amb la reina Letícia encapçalar­à la representa­ció oficial d’Espanya, coincidirà en públic amb el seu pare des de la seva assistènci­a, el gener del 2020 a Madrid, al funeral per la infanta Pilar. El rei Joan Carles no resideix a Espanya des que se’n va anar a Abu Dhabi, el 3 d’agost de fa dos anys.

El pare del Rei va comunicar ahir a la Zarzuela que tenia intenció d’acceptar la invitació que el palau de Buckingham, a través del Foreign Office (Ministeri d’Afers Exteriors del Regne Unit), va fer arribar a l’ambaixada d’Espanya a Londres, en què, a més de l’actual cap de l’Estat, es convidava l’anterior i les seves consorts.

Des que dissabte es va programar per al 19 de setembre la cerimònia de comiat de qui va ser sobirana del Regne Unit durant 70 anys s’havia estat especulant sobre la presència del rei Joan Carles, i també la de la reina Sofia, al comiat d’Elisabet II, atès que, a més dels llaços de parentiu, hi havia una bona relació personal i institucio­nal. El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, va declarar divendres que la representa­ció institucio­nal d’Espanya es decidiria, de comú acord amb la Zarzuela, una vegada es rebés la invitació britànica.

La invitació va arribar diumenge a la nit, i va ser la mateixa que van rebre les cases reials d’Holanda i Bèlgica, on, a més dels reis en exercici, Guillem i Màxima i Felip i Matilde, respectiva­ment, es convidaven els anteriors, la princesa Beatriu i els reis Albert i Paola. En el cas de Dinamarca, a més de la reina Margarida es convida el príncep hereu Frederic.

La presència del rei Joan Carles no es va decidir fins ahir mateix, ja que el pare del Rei havia fet saber prèviament que, malgrat rebre la invitació, estava condiciona­da a la decisió de la Zarzuela. Fa uns quants mesos, amb motiu del funeral en memòria del duc d’Edimburg, a què van assistir els reis Felip i Letícia, va estranyar l’absència de l’anterior rei i, sobretot, de la reina Sofia, neboda en segon grau del difunt.

La Zarzuela va confirmar ahir la presència dels reis Felip i Letícia al funeral i va informar que esperaven saber si els reis Joan Carles i Sofia acceptaven la invitació que els havien fet arribar, de manera que es va deduir que era decisió dels anomenats emèrits sense que, aquesta vegada, ni la Zarzuela ni la Moncloa hi posessin objeccions. La confirmaci­ó de la Zarzuela de la presència dels pares del Rei al funeral va arribar a la tarda, després que el mateix rei Joan Carles, davant les informacio­ns que posaven en dubte la seva presència, ho confirmés a diverses persones de la seva confiança.

Buckingham va cursar invitacion­s a la cerimònia a l’actual cap d’Estat, a l’anterior i a les seves esposes

Per la diferència de rang, els reis Felip i Letícia no estaran, en principi, asseguts al costat dels reis Joan Carles i Sofia. Els primers ocuparan el lloc assenyalat per als caps d’Estat i els seus consorts, mentre que els segons se situaran, d’acord amb el protocol britànic, a la posició marcada per als membres de les famílies reials amb lligams de parentiu amb la difunta.

El funeral per Elisabet II permetrà veure per primera vegada en públic al mateix acte Felip VI i el seu pare, malgrat que tots dos es van reunir el 23 de maig a la Zarzuela amb motiu del viatge exprés que l’anterior monarca va fer a Sanxenxo i Madrid. Aquella vegada també es van veure, per primer cop des de la seva partida a Abu Dhabi, el rei Joan Carles i la reina Sofia, l’última aparició pública dels quals va tenir lloc el febrer del 2020 al funeral de Plácido Arango.

A falta de saber-ne els detalls, es dona per fet que el rei Joan Carles anirà d’Abu Dhabi a Londres, mentre que els reis Felip i Letícia i la reina Sofia arribaran a la capital britànica des de Madrid. ●

Aquesta vegada la Zarzuela ha deixat en mans de l’emèrit la decisió d’anar a Londres

 ?? Tim Graham / Getty ?? Els reis Joan Carles i Sofia amb la difunta Elisabet II durant la seva visita oficial a Espanya del 1988
Tim Graham / Getty Els reis Joan Carles i Sofia amb la difunta Elisabet II durant la seva visita oficial a Espanya del 1988
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain