La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trens i política

- E ric ulia a

L’epidèmia es va carregar el tren nocturn madrid-Lisboa. el vell Lusitania era un tren entranyabl­e. recorria 600 quilòmetre­s a menys de 60 l’hora, frenava el temps i inspirava poemes. Novel·les com Tren nocturno a Lisboa, de l’escriptor suís Pascal Mercier. Portugal va demanar la represa del servei l’any passat i renfe va respondre que era massa deficitari. Potser és l’únic cas a la Unió europea de dos països veïns sense tren entre les respective­s capitals.

si la supressió del Lusitania Expreso pretenia fer pressió per reprendre la línia d’alta velocitat entre madrid i Lisboa, l’estratègia no sembla que hagi fet efecte. els portugueso­s tenen altres plans després de la paralitzac­ió de l’aVe lusità, el 2011, com a conseqüènc­ia de l’última crisi. La decisió la va prendre el primer ministre Pedro Passos Coelho (centredret­a) després que l’economia de Portugal quedés intervingu­da per la troica.

el socialista António Costa ha canviat les prioritats. Primer alta velocitat portuguesa de nord a sud, i després ja parlarem de madrid. Primer connectar bé Lisboa amb Porto; després Porto amb Vigo, per generar una veritable regió transfront­erera amb Galícia; després intentar connectar Faro (algarve) amb Huelva i sevilla, i després ja parlarem d’endollar Lisboa a la gran aspiradora madrilenya. Per a una futura connexió amb madrid, el Govern de Lisboa suggereix la ruta per salamanca i medina del Campo, per poder enllaçar també amb el País basc i França. en poques paraules, els portugueso­s plantegen una península ibèrica en xarxa davant el potent model radial espanyol, amb prou feines corregit pel corredor mediterran­i, que tant va costar incloure al mapa de prioritats europees després de la fèrria oposició de José María Aznar el 2002.

L’aznaritat volia que tot passés per madrid i gairebé ho ha aconseguit. Portugal està molt disposat a cooperar amb espanya; la sintonia entre els dos governs és avui molt elevada, però a Lisboa també defensen els seus interessos. On hi ha trens, hi ha política.

els portugueso­s, tot i això, hauran d’estudiar bé la connexió amb França, ja que París ha decidit endarrerir l’enllaç amb la Y ferroviàri­a basca, per donar prioritat a la línia d’alta velocitat entre tolosa de Llen

Lisboa tem el Madrid radial; França obstrueix el corredor mediterran­i i la Y basca

guadoc i bordeus. Primer recosir l’est amb l’oest de França, abans d’enllaçar amb irun i injectar energia al cantàbric espanyol. Primer connectar la França atlàntica amb la mediterràn­ia, abans de resoldre el coll d’ampolla entre montpeller i Perpinyà per anar més ràpid a barcelona i deixar passar a bon ritme els trens de mercaderie­s del corredor mediterran­i espanyol. Queda clar: on hi ha trens, hi ha política.

França no preveu tenir totalment acabada la modernitza­ció del tram montpeller-Perpinyà fins al 2044. amb un altre calendari es podrien impulsar trajectes regionals entre els dos costats de la frontera, per alliberar de parades intermèdie­s les connexions amb París. sense el coll d’ampolla francès seria possible imaginar un bon tren nocturn entre Zuric i barcelona. Però França no voldrà potenciar barcelona sense abans haver tancat abans la cremallera entre l’aquitània i Occitània.

trens i política.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain