La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les fa costat a Lesmes i insta els partits a renovar el Poder Judicial

El CGPJ esgota el termini sense nomenar dos magistrats del Constituci­onal

- Carlota gui dal

La situació del Poder Judicial espanyol preocupa cada vegada més a la Comissió europea, que ja exigeix als principals partits polítics que busquin una solució per posar fi al bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial, que suma prop de quatre anys en funcions. el president de l’òrgan, Carlos Lesmes, ha rebut un reconeixem­ent de l’executiu comunitari després de la seva crítica la setmana passada per la situació de “col·lapse” a què tant el Govern com el PP estan portant a la justícia.

La vicepresid­enta de la Comissió europea, Věra Jourová, va dirigir ahir una carta a Lesmes, en què li trasllada la seva “coincidènc­ia” pel que va dir en el discurs durant l’obertura de l’any judicial: la “urgència i prioritat absoluta” de renovar el CGPJ i d’abordar a continuaci­ó la reforma del model de designació dels vocals procedents del torn judicial “que la Comissió considera necessària”. aquesta reforma demana que siguin els mateixos jutges els que elegeixin els vocals sense la intermedia­ció del Parlament.

en la missiva, Jourová fa referència a la “desesperad­a situació” en què es troba el Poder Judicial espanyol després de gairebé quatre anys d’“anomalia institucio­nal” i afirma que el correcte funcioname­nt de les institucio­ns de l’estat “no ha de formar part del debat polític i menys encara ser ostatge d’aquest debat”. La comissària europea adverteix que aquest bloqueig prolongat “és perjudicia­l per a l’estat de dret” tant l’espanyol com l’europeu. “tots els actors, quan exerceixen un paper constituci­onal, l’han d’exercir amb un esperit de lleialtat mútua i cooperació sincera”, afegeix a la carta.

a aquest escenari de bloqueig s’uneix l’altre generat dins del mateix òrgan de govern dels jutges. el Consell compleix avui el termini de tres mesos per elegir dos magistrats del tribunal Constituci­onal, tal com fixa l’última reforma promoguda per l’executiu de Pedro sánchez. i no hi haurà designacio­ns. el discret pas que es va fer ahir en

La vicepresid­enta de la Comissió Europea critica que l’òrgan dels jutges sigui “ostatge” del debat polític

aquest sentit va ser nomenar tres vocals conservado­rs i tres de progressis­tes més com a interlocut­ors perquè acostin postures de manera “tranquil·la” sobre qui podrien ser els magistrats elegits. Fa tan sols uns dies, el mateix Lesmes va advertir que no estava disposat a consentir una “rebel·lia” dins del CGPJ i que el seu afany era complir amb la data fixada en la reforma impulsada el mes de juliol passat. tot i això, la fèrria actitud de vuit vocals conservado­rs, contraris a presentar un magistrat en temps i forma, ha guanyat terreny. a més, fonts de l’òrgan expliquen que Lesmes no té intenció de convocar un nou ple si no hi ha un acord previ.

L’escalada de tensió a l’òrgan de govern dels jutges augmenta, sense opcions reals d’una solució aviat. almenys així ho veuen fonts del mateix òrgan. els progressis­tes volen accelerar el procés i ja van sol·licitar a Lesmes de manera informal la setmana passada que convoqués un nou ple, sol·licitud que ara per ara no ha estat atesa. Les mateixes fonts creuen que hi ha poc marge de maniobra perquè això passi. ●

 ?? CGPJ /  F ?? Carlos Lesmes va presidir el ple del CGPJ el dijous que havia de designar dos magistrats per al TC
CGPJ / F Carlos Lesmes va presidir el ple del CGPJ el dijous que havia de designar dos magistrats per al TC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain