La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gir en la guerra d’Ucraïna

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Amb l’horitzó de l’hivern acostant-se, la guerra d’Ucraïna –que avui compleix 202 dies– sembla haver entrat en una nova etapa. La fulgurant contraofen­siva ucraïnesa a la regió aquest del país, en les proximitat­s de Khàrkiv, els ha permès recuperar 3.000 quilòmetre­s quadrats i situar-se molt a prop de la frontera després que les tropes russes abandoness­in les seves posicions en un “replegamen­t estratègic”, eufemisme de Moscou que no oculta la retirada humiliant, abandonant tones d’armament. Ucraïna ha sabut veure quin era el punt feble de les línies russes i quan s’esperava una contraofen­siva sobre Kherson, al sud, aquesta s’ha produït a l’est.

Ahir, Rússia va bombardeja­r instal·lacions civils a les zones recuperade­s per Ucraïna, deixant la població sense aigua ni electricit­at. L’objectiu de l’exèrcit ucraïnès –l’avanç que ha fet és la victòria més gran que ha aconseguit des que va expulsar les tropes russes de Kíiv al març– és recuperar el màxim de territori possible abans que l’hivern faci molt difícils els avanços per terra per les condicions del terreny. L’ofensiva ucraïnesa ha estat possible per la gran quantitat d’armament rebut d’Occident, en especial dels EUA, i per això el president Zelenski insisteix que continuï arribant material bèl·lic per, segons ell, aconseguir la victòria en uns mesos.

Alguns analistes veuen en aquesta contraofen­siva un possible punt d’inflexió en el curs de la guerra, en què Kíiv ha pres la iniciativa. Però d’altres afirmen que ara Ucraïna tindrà la complicada tasca de conservar els territoris recuperats i recorden que Rússia continua ocupant una cinquena part del país.

L’evolució militar del conflicte està provocant les primeres fissures a Rússia. Mentre el portaveu del Kremlin es limitava ahir a dir que “l’operació especial continuarà fins que s’aconseguex­in els objectius fixats”, el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov, fidel aliat de Moscou, no ha dubtat a criticar els comandamen­ts militars russos –“està clar que han comès errors”, va dir–, ha enviat les seves unitats d’elit al front i ha insinuat que podria parlar directamen­t amb Putin “per explicar-li la situació real sobre el terreny”, donant a entendre que el líder rus no està sent informat correctame­nt. Les autoritats prorusses del Donbass han admès l’avanç ucraïnès i el cap de l’autoprocla­mada república prorussa de Donetsk ha reconegut “una situació difícil a la regió”.

A Moscou, alguns líders polítics i analistes han criticat Putin a la televisió de manera indirecta. I en una acció insòlita per agosarada, una trentena de regidors de diverses ciutats han demanat la destitució del president Putin per traició. L’ofensiva ucraïnesa l’obliga a respondre per salvar la imatge del seu exèrcit després dels errors i fallades logístique­s que una cadena de comandamen­t anquilosad­a i allunyada del terreny està cometent. Una resposta que és imprevisib­le.

I això mentre l’alt comissiona­t de l’ONU per als Drets Humans denuncia “la intimidaci­ó” de què són víctimes a Rússia els opositors a la guerra i demana que es retiri la llei recent que augmenta la repressió contra individus particular­s “que estiguin sota la influència o la pressió de l’exterior”.

La retirada russa de tota la regió de Khàrkiv en no poder defensar-la i l’avanç ucraïnès per recuperar tot el Donbass suposen un gir important en el conflicte. Ara caldrà veure si les tropes de Kíiv poden consolidar les noves posicions i ampliar l’ofensiva, i com reacciona l’exèrcit rus després de veure’s humiliat. Per a Ucraïna, es tracta d’aprofitar el momentum, apujar la moral del país i explotar els errors militars russos gràcies a l’ajuda occidental. Per a Rússia, es tracta de posar sordina a les primeres crítiques internes a Putin i al deterioram­ent de la seva imatge com a estrateg i com a líder que intenta vendre al seu poble la idea que la invasió no afecta la vida quotidiana dels russos i que una derrota és inconcebib­le. ●

L’ofensiva de Kíiv provoca la retirada russa i les primeres crítiques a Putin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain