La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per l’ampliació de l’aeroport

-

La patronal catalana Foment del Treball creu possible recuperar la inversió de 1.700 milions d’euros, oferta al seu dia per Aena, per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, que considera estratègic per al futur de Catalunya. L’ampliació d’aquesta infraestru­ctura permetria incrementa­r fins a setanta les connectivi­tats amb capitals de la resta del món, davant les quaranta actuals, i situar Barcelona al nivell que necessita per competir al mercat global.

El primer que cal per aconseguir l’ampliació de l’aeroport és el consens institucio­nal entre la Generalita­t, ajuntament­s com els de Barcelona i el Prat de Llobregat, el Govern central, Aena –la gestora aeroportuà­ria– i la Comissió Europea. En el seu moment no va ser possible, però la patronal catalana considera que s’ha d’intentar de nou. Per treballar en aquest objectiu ha constituït una comissió especial, que estarà presidida per Lluís Moreno, actual president de la Cambra de Contractis­tes d’Obres de Catalunya (CCOC), i de la qual formen part un grup selecte d’experts aeroportua­ris, mediambien­talistes, empresaris de sectors rellevants de l’economia catalana, referents del camp acadèmic, de la innovació i de l’àmbit civil, entre d’altres.

La clau de l’èxit de l’esmentada comissió serà trobar la fórmula que permeti construir una pista prou llarga per convertir l’aeroport en una plataforma connectada al món, que presenti la mínima afectació mediambien­tal i que promogui la descarboni­tzació. Com es recordarà, els problemes ambientals van ser el gran escull que va impedir l’acord institucio­nal i que va provocar que Barcelona perdés una ocasió única per millorar les comunicaci­ons amb la resta del món, guanyar competitiv­itat, oportunita­ts de progrés, d’atracció de talent i de creació d’ocupació de qualitat. Només l’ampliació de l’aeroport, per si mateixa, hauria creat desenes de milers de llocs de treball.

El conjunt d’institucio­ns, especialme­nt la Generalita­t, i de formacions polítiques de Catalunya ha de posar tota la bona voluntat per col·laborar amb la iniciativa de Foment del Treball i tirar endavant aquesta vegada, de forma unànime, el projecte d’ampliació de l’aeroport. El país ho necessita i ho vol. Una àmplia majoria dels ciutadans de Catalunya, en concret el 66%, està a favor d’aquesta important obra de millora. La comissió començarà a treballar aquest mes i ha d’enllestir la feina a finals de juny vinent, de manera que es pugui optar al pròxim programa d’inversions quinquenna­ls d’Aena. No es pot tornar a fallar a les noves generacion­s. Seria imperdonab­le. ●

Foment del Treball crea una comissió per desencalla­r un projecte estratègic de futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain