La Vanguardia (Català-1ª edició)

Possible? Impossible? Necessari!

- Miquel Roca Junyent

Dues grans conclusion­s dominen la conjuntura. Una primera: la situació és tan complicada que reclama de grans acords per fer-hi front. I una segona: això, ara, no és possible. Es desitja un ample consens, però s’accepta que aquesta és una via tancada. Per què? Poden endevinar-se moltes raons, però cap d’elles descansa o es fonamenta en l’interès general. Seran raons partidiste­s o interessos electorals o dosis excessives d’egos descontrol­ats o, fins i tot, d’una mal dissimulad­a incompetèn­cia. Però l’interès general, el que es concreta en servir el benestar de la gent, no es valora, ni se’l té en compte. Lamentable, però és així!

I no és perquè la necessitat no sigui evident, aparatosa, urgent. De fet, estem davant d’una situació de guerra. No únicament ni principalm­ent a Ucraïna, la d’ara és una guerra que ens abasta a tots, molt més enllà de les fronteres russo-ucraïneses. Una guerra diferent, no només amb canons i tancs, també amb gas i cereals, amb mesures financeres i tipus d’interès. Però, al cap i a la fi, guerra amb víctimes, amb misèria i destrossa. Una guerra que s’allarga en el temps i que condiciona el nostre futur.

Una guerra que ens fa més pobres, més desvalguts, més vulnerable­s. Quan tot just ens recuperàve­m de les conseqüènc­ies de la pandèmia, hem recordat que havíem de lluitar contra el canvi climàtic. I, darreramen­t, amb temps per endavant, hem recuperat el gust amarg de la inflació depredador­a, de la pèrdua de la capacitat adquisitiv­a, de l’alentiment del creixement, de l’amenaça d’una recessió empobridor­a. Això no comporta, necessària­ment, l’acceptació derrotista de la situació. Les visions apocalípti­ques són les més fàcils: així no cal ni lluitar ni buscar solucions. Hi ha motius per creure que la crisi pot superar-se, que la guerra clourà amb la derrota dels que l’han provocat.

Però, si l’escenari és de guerra, ni per evitar-la som capaços d’arribar a acords? Normalment, la història ens diu que les grans crisis només se superen amb grans acords. Això també és memòria històrica. Les diferèncie­s ideològiqu­es no només son legítimes, sinó també l’expressió d’una vida en llibertat. Però quan els problemes són molt aparatosos, urgents i evidents, l’acord es fa, o s’hauria de fer, més fàcil. No fer-ho no és simplement oblidar-se de l’interès general, és obertament i volgudamen­t anar-hi en contra.

La voluntat d’acord és el termòmetre del compromís amb el futur de la gent i del seu benestar. I, ara, en aquest moment, aquest compromís no es veu. S’invoquen moltes excuses, es construeix­en molts pretextes per defugir-lo, però seria bo que, com a mínim, ningú s’enganyés. Sense cultura d’acord les mesures imprescind­ibles no es prendran; les reformes necessàrie­s s’ajornaran. Perquè mesures i reformes requereixe­n temps, poden tenir costos electorals, poden afectar a la popularita­t i això no es vol acceptar. Es prefereix carregar, simplement, a l’adversari la responsabi­litat del fracàs.

La crisi és important i acceptar-ho és la primera obligació del lideratge. La confrontac­ió ha de reservar-se per guanyar la guerra, per sortir de la crisi, no per barallar-se internamen­t. Ben al contrari, la crisi s’alimenta de la desunió; aquí i arreu. Tothom ho sap, però requereix força i coratge. L’acord és el privilegi dels forts. La cultura de l’acord és tan necessària que no s’entén que no es practiqui. Ni s’entén ni té justificac­ió. Ara, sens dubte, és un d’aquests moments.

Possible? Impossible? Necessari! ●

La història ens diu que les grans crisis només se superen amb grans acords

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain