La Vanguardia (Català-1ª edició)

La borrasca ‘Danielle’ deixa les primeres pluges en cinc mesos a mig Espanya

Una dotzena de comunitats autònomes, en avís per risc de tempestes

- o o EEo

Les restes del cicló Danielle, transforma­t en borrasca, porten cap a moltes zones d’Espanya les primeres pluges que es produeixen des de fa cinc mesos. Durant diversos dies hi haurà una mena d’avançament del temps propi de la tardor, segons la previsió dels serveis meteorològ­ics.

La borrasca que va néixer del cicló Danielle se situarà uns quants dies a l’oest de la Península, “i enviarà des de la seva posició fronts que regaran bona part del nostre territori, especialme­nt la meitat occidental peninsular i l’entorn del Pirineu. És el primer episodi de pluges que cau en moltes zones del nostre país des de l’abril”, recalca Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet).

A més, les temperatur­es baixaran notablemen­t a la major part d’Espanya, de manera que l’ambient serà fresc a la meitat occidental peninsular durant la primera meitat de la setmana. Els termòmetre­s marcaran més de 28 graus des de dimarts fins dijous només en zones mediterràn­ies, part del Cantàbric, la vall de l’Ebre i les Balears.

Les precipitac­ions s’estendran d’oest a est i, per tant, plourà de manera generalitz­ada, menys al Cantàbric, la costa mediterràn­ia i el sud-est, així com a les Balears. Les pluges més freqüents, de vegades acompanyad­es de tempesta, es produiran a l’oest de Galícia, l’oest de Castella i Lleó, la serralada Cantàbrica, Extremadur­a, Andalusia oriental i el Sistema Central.

El brusc canvi de temps farà que una dotzena de comunitats autònomes activin aquest dimarts un avís meteorològ­ic per risc de fortes pluges, tempestes, vents intensos o fortes variacions de la plenamar.

Avui, les temperatur­es baixaran en moltes zones d’Espanya, menys a les costes del Mediterran­i i del Cantàbric i a les Balears. El descens tèrmic serà acusat al centre i est peninsular. “Passarem, per tant, d’un ambient plenament estiuenc a un ambient una miqueta més tardorenc”, resumeix Del Campo.

La pertorbaci­ó que portarà pluges a la península Ibèrica arribarà a Catalunya entre aquesta tarda i demà, sobretot a les comarques de Ponent. “No creiem que aquesta situació provoqui que a Catalunya hi caiguin grans quantitats d’aigua, però a nivell local la tempesta pot tenir més incidència”, assenyala Santi Segalà, cap de predicció del Servei Meteorològ­ic de Catalunya

La pertorbaci­ó arribarà a Catalunya entre aquesta tarda i demà, quan baixarà la temperatur­a

(SMC). “No s’acosta un gran temporal ni de bon tros”, afegeix Segalà. A mesura que travessi la Península, s’anirà debilitant i acabarà desfent-se. En aquest context, el més destacat a partir de dimecres serà la baixada de la temperatur­a. “Les quantitats més abundants de pluges es quedaran a Portugal i a les zones més occidental­s de la Península, com Castella i Lleó i Cantàbria”, afegeix Segalà.

Les pluges són més necessàrie­s que mai. Al conjunt d’Espanya, la setmana passada els embassamen­ts estaven a un 35% de la seva capacitat, mentre que a la regió de Barcelona estaven a un 39%. Aquest any hidrològic (que s’acaba el 30 de setembre), les precipitac­ions a Espanya han disminuït un 26%. Des de l’1 de setembre del 2021 fins al 6 de setembre han caigut 445 litres per metre quadrat. El valor mitjà normal és de 603 litres per metre quadrat. ●

 ?? Agèn ies / eFe ?? Una dona passant pel pont de Sar a Santiago de Compostel·la
Agèn ies / eFe Una dona passant pel pont de Sar a Santiago de Compostel·la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain