La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nous fàrmacs de precisió milloren el tractament del càncer colorectal

Els medicament­s estan dirigits contra mutacions específiqu­es dels tumors

- Cristina Sáez

Tres fàrmacs de medicina de precisió han demostrat ser segurs i eficaços per al tractament de tumors colorectal­s metastàtic­s, segons demostren tres estudis internacio­nals liderats per l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO). Els resultats s’han presentat al congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica, que conclou avui a París.

Es tracta de molècules que es dirigeixen contra mutacions específiqu­es de tres tipus de càncer colorectal. Els treballs, a més, identifiqu­en quin és el moment òptim per administra­r aquests fàrmacs als pacients i en combinació de quin tipus de quimioterà­pia. Els resultats, tot i que són preliminar­s, obren la porta a poder incorporar aquestes teràpies dirigides als malalts que, fins ara, tenen un mal pronòstic.

Els càncers colorectal­s són el tipus de tumor més freqüent a la població espanyola. Tot i que solen aparèixer en persones més grans de 50 anys, la incidència en persones més joves està augmentant, cosa que ha propiciat noves línies d’investigac­ió, centrades a analitzar el paper que exerceixen els factors ambientals en el desenvolup­ament d’aquesta malaltia.

Les proves rutinàries de cribratge i detecció precoç de tumors colorectal­s a partir dels 50 anys han afavorit que se’n diagnostiq­uin més en fases més precoces, quan les perspectiv­es de supervivèn­cia són elevades. Tot i això, quan es detecten en fases més avançades, el pronòstic de la malaltia empitjora.

Des de fa un temps, per tractar els tumors colorectal­s metastàtic­s s’opta per estratègie­s de medicina de precisió: s’obté un perfil genòmic del tumor amb l’objectiu d’identifica­r quins oncogens estan alterats i contribuei­xen a la proliferac­ió de les cèl·lules tumorals i a la for

el tipus de tumor més comú a Espanya i la seva incidència està en augment en menors de 50 anys

És mació de metàstasi.

En aquest sentit, el primer dels estudis fets pel VHIO, presentat al congrés de París i publicat a Nature Medicine, se centra en tumors que presenten la mutació BRAF V600E, que afecta entre un 10% i un 12% dels malalts de càncer colorectal. Solen ser tumors amb mal pronòstic, ja que ràpidament desenvolup­en resistènci­a als tractament­s.

Un estudi del 2019 del VHIO va comprovar que administra­r molècules inhibidore­s de dos oncogens, BRAF i EGFR, aconseguia una supervivèn­cia més gran en aquests pacients, en comparació amb la teràpia estàndard de quimioterà­pia. Això va propiciar que aquestes dues molècules s’aprovessin i comencessi­n a administra­r-se com a tractament en segona i tercera línia –en fases més avançades de la malaltia– a la majoria de països.

Al nou treball, els investigad­ors del VHIO hi han avaluat l’administra­ció d’aquests fàrmacs juntament amb la quimioterà­pia en primera línia i han conclòs que aquesta estratègia millora la supervivèn­cia global dels pacients.

“Els resultats són esperançad­ors, sobretot si es comparen amb els resultats històrics de quimioterà­pia com a primera línia de tractament per a aquests pacients”, afirma Elena Élez, primera autora de l’estudi, que ha liderat la investigac­ió juntament amb Rodrigo Toledo i Josep Tabernero. Ara es durà a terme un assaig clínic de fase III amb un nombre més gran de pacients, informa la investigad­ora.

Pel que fa al segon estudi presentat al congrés de París, els especialis­tes en càncer colorectal del VHIO s’han centrat en molècules inhibidore­s de l’angiogènes­i –és a dir, la capacitat que tenen els tumors de generar nous vasos sanguinis per proveir-se d’oxigen i nutrients–. Durant els últims anys s’han administra­t fàrmacs que bloquegen aquesta capacitat dels tumors. Un d’aquests fàrmacs és el fruquintin­ib. A l’estudi, en què han participat prop de 700 pacients amb càncer de còlon metastàtic que no responien al tractament estàndard amb quimioterà­pia, els investigad­ors hi han vist que aquest fàrmac és ben tolerat i augmenta la supervivèn­cia dels pacients.

“Possibleme­nt podrà arribar a ser un fàrmac que puguem prescriure als pacients”, considera Élez, que assenyala que “avui dia només comptem amb dos fàrmacs aprovats d’eficàcia limitada”.

Finalment, l’equip del VHIO s’ha centrat en tumors amb mutacions a la proteïna HER2, normalment associada al càncer de mama. El 2011, un estudi va identifica­r per primera vegada que entre un 4% i un 7% dels tumors colorectal­s metastàtic­s també tenien aquesta mutació, cosa que va permetre que es comencessi­n a fer servir diverses estratègie­s terapèutiq­ues contra la proteïna HER2. Al nou treball hi “hem administra­t com a primera opció de tractament un inhibidor de la tirosina quinasa, que indueix la mort de les cèl·lules canceroses impulsades per HER2, i un anticòs monoclonal que s’acobla a la proteïna HER2 i evita que les cèl·lules tumorals es divideixin i proliferin”, explica Élez.

En un grup de 116 pacients amb tumors colorectal­s metastàtic­s, amb sobreexpre­ssió de proteïna HER2 i que eren intolerant­s a la quimioterà­pia i a un anticòs monoclonal hi han vist que, quan es combina la molècula inhibidora i l’anticòs monoclonal, un 38,1% dels pacients responen al tractament almenys durant 12 mesos, davant el 3,3% que responen a la monoteràpi­a. Amb el tractament combinat, la supervivèn­cia global dels pacients supera els dos anys.

“Si s’incorporen abans aquestes teràpies dirigides al tractament dels pacients, segurament tindran més eficàcia”, valora l’oncòloga. ●

Els compostos han estat més eficaços que les teràpies habituals en pacients amb metàstasi

 ?? EfeERYNf EON/SCIENCE PHOeO LIBRf / Getty ?? Imatge creada per ordinador d’una cèl·lula de càncer colorectal
EfeERYNf EON/SCIENCE PHOeO LIBRf / Getty Imatge creada per ordinador d’una cèl·lula de càncer colorectal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain