La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 58% dels assassinat­s de dones fora de la parella són comesos per familiars

Igualtat comptabili­tza per primer cop els feminicidi­s: 19 víctimes del gener al juny Salut obre a la Fira un punt de vacunació contra la verola del mico

- Celeste López A. López Tovar

Espanya ja comptabili­tza els feminicidi­s (assassinat­s de dones pel fet de ser-ho). És el primer país del món (almenys, no hi ha constància d’altres) que ho fa, i incorpora als que ja s’havien inclòs a les estadístiq­ues des del 2003, els comesos per parelles o exparelles (el que fins ara s’anomenava violència de gènere), noves categories: feminicidi­s familiars, sexuals, socials i vicari. Ho assenyala el Conveni d’Istanbul, firmat per Espanya el 2014, malgrat que cap altre país no l’ha dut a la pràctica.

Les primeres dades, referides al primer semestre d’aquest any (després seran trimestral­s), revelen que 19 dones han estat assassinad­es fora de l’àmbit de la parella o exparella (en aquest capítol la xifra s’eleva a 23). I posen de manifest una cosa que nombrosos experts intuïen i que les xifres corroboren: la majoria de les violències contra les dones s’exerceixen en l’àmbit familiar, precisamen­t l’àmbit que s’entén que hauria de ser més segur, i els agressors són coneguts.

Segons les dades facilitade­s ahir per la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, la majoria dels assassinat­s de dones (excloent els d’exparelles i parelles) van ser comesos per familiars: pares, fills o nets. Dels 19 comesos del gener al juny, 11 han estat feminicidi­s familiars, i represente­n un 58% dels casos. En nou l’agressor era descendent (sis fills i tres nets) i un era ascendent (pare). L’onzè és “un altre familiar”. Segons l’opinió de Rosell i Rodríguez, això demostra que la relació de les dones amb la violència és al llarg de tota la vida, “no només en la parella”.

A més a més, s’han registrat sis feminicidi­s socials (relacions més enllà de la família), cosa que representa un 32% dels casos. En tres d’aquests casos (la meitat del total de feminicidi­s socials) l’agressor era un veí, en dos eren companys de pis i en un era un conegut. I, la resta dels assassinat­s, fins a dos, correspone­n a feminicidi­s sexuals, i represente­n un 10% dels casos. Els presumptes agressors van ser un veí i un conegut. En tots dos casos es tractava de dones de menys de 16 anys.

Una altra de les conclusion­s que aporten aquestes dades és que en el 100% dels casos l’agressor és una persona coneguda i, la majoria de les vegades, propera, cosa que descarta la idea generalitz­ada de “terror sexual” d’agressors desconegut­s. Aquesta realitat, va assenyalar Rosell, ja havia estat ratificada en els delictes sexuals als nens.

Pel que fa a les edats, la majoria de les dones (un 58%) tenen més de 60 anys, davant l’edat mitjana de les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella o exparella que tenen entre 41 i 50 anys. (“La violència persegueix les dones en totes les etapes de la seva vida”, va dir Rodríguez.) De fet, si es consideren les taxes per 100.000 dones, en el cas d’altres feminicidi­s la més alta es dona per a dones de més de 84 anys, seguida de la franja d’edat d’entre 61 i 70 anys. Pel que fa als agressors, un 47,4% tenien entre 21 i 40 anys.

Aquesta estadístic­a oficial inclou tots els assassinat­s de dones perpetrats per homes? Igualtat assegura que no, només els que tinguin un biaix masclista. Així mateix, aclareixen que les xifres de feminicidi­s en l’àmbit de la parella i exparella es mantindran. I no hi haurà duplicitat­s. És a dir, un crim comès per un familiar, en què hi ha hagut agressió sexual, serà computat com a familiar. ●

El Departamen­t de Salut obre avui un punt de vacunació contra la verola del mico a les dependènci­es de la Fira de Barcelona (avinguda Rius i Taulet), un dels tres recintes que estan habilitats a la ciutat per a l’administra­ció de vacunes contra la covid (els altres dos són a l’Escola Industrial i la seu del Col·legi d’Infermeres). Des d’ahir es donen cites a través del portal Vacunavero­la.gencat.cat.

El centre, que funcionarà cada dia de la setmana en horari de matí i tarda, s’afegeix a la xarxa de 18 hospitals i punts de referència de malalties de transmissi­ó sexual. “Es posa en funcioname­nt per facilitar la vacunació contra la verola del mico a persones que tenen un risc més gran de contreure la malaltia”, indica Salut.

Atesa la limitació de vials existent, un dels principals criteris per rebre la vacuna és el de tenir relacions sexuals d’alt risc (amb moltes parelles, amb consum de drogues) i infeccions de transmissi­ó sexual habituals. La campanya s’adreça a persones més grans de 18 anys que no hagin passat la infecció, no hagin estat contacte estret d’un positiu els deu dies previs a l’administra­ció i que no presentin simptomato­logia.

En data 9 de setembre Catalunya registrava 2.042 casos confirmats, la major part correspone­nts a homes d’entre 20 i 60 anys, i havia administra­t 2.838 dosis de la vacuna, sempre amb cita prèvia. Espanya ha rebut 17.300 dosis de la vacuna Imvanex. ●

Tots els agressors són coneguts per la víctima, cosa que posa fi al mite de l’agressor desconegut

 ?? LonG I/GnTRE SEGTEMEGR d iFi ?? Del gener al juny es van registrar dos feminicidi­s sexuals; les víctimes tenien menys de 16 anys
LonG I/GnTRE SEGTEMEGR d iFi Del gener al juny es van registrar dos feminicidi­s sexuals; les víctimes tenien menys de 16 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain